Veterináři vybízejí k rozvaze při výběru živých vánočních dárků

K zodpovědnosti a rozvaze při výběru živých vánočních dárků vybízejí veřejnost odborníci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Před Vánocemi kulminuje trh s domácími mazlíčky, zájem je nejen o psy a kočky, ale také o ptáky a plazy. Zvířata, která nezkušení chovatelé najdou pod stromečkem, ale často brzy končí v péči veterinářů, sdělila ČTK mluvčí univerzity Jana Příkazská.

Díky příznivé ekonomické situaci není pro řadu lidí cena exotického zvířete překážkou. "Trh ucítil obrovský zájem a poptávku a na trh se dostávají až statisíce zvířat, ať už v rámci e-shopů, nebo přímou nabídkou od chovatelů, případně přes kamenné prodejny. Do rukou zcela nepřipravených laiků se tak bez jakéhokoli prověření či kontroly dostává neuvěřitelné množství zvířat," řekl přednosta kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců Zdeněk Knotek.

Kvůli velké poptávce se před Vánocemi prodávají i zvířata nezdravá, mladá a křehká, a tudíž pro laiky nevhodná - třeba ještěři a želvy staří jen několik dnů až týdnů. Ošetřit tak drobného "pacienta" je pro veterináře technicky náročné a komplikované, terapie pak v nákladech často překročí jeho pořizovací cenu.

Odborník apeluje na obchodníky, aby se zamýšleli nad etikou prodeje zvířat naprostým laikům. Nakupující by si naproti tomu měli uvědomit, že zvířata nejsou hračkami pro děti ani dospělé. Živí tvorové mají právo na důstojný život a vhodný prostor. V případě, že člověk není schopen zvířeti poskytnout vhodné podmínky, je správné nákup raději odložit.

Informačních zdrojů, na jejichž základě se člověk může kvalifikovaně rozhodnout, je dostatek. "Může kontaktovat veterinární lékaře z naší asociace, profesionální zoology nebo kurátory v klasických zoologických zahradách, kde dostane kvalitní informace a kde mu nebude skrývána složitost chovu. Nebude mu ukazováno jen to pěkné, ale bude mu vysvětleno, co zodpovědný chovatel musí zajistit," zdůraznil Knotek, který je zároveň prezidentem České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad.

Zoo mají i své chovatelské kroužky vedené zoology, kteří vysvětlí všechny detaily - od nároků na správné osvětlení terária a další technické náležitosti až po vhodné krmení. Podrobnosti lze nalézt v chovatelských knihách. Před brouzdáním na internetu odborníci spíš varují. "Zde je nutný kvalitní výběr zdroje. Tím je zejména renomovaný časopis nebo kniha, nikoli skupina na sociálních sítích," uzavřel Knotek.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info