Souhrn událostí uplynulého dne 21. 12. 2017

Česká republika se řadí k zemím s nejnižším počtem registrovaných glyfosátových přípravků v EU

Přípravky na ochranu rostlin na bázi glyfosátu mohou být v rámci Evropské unie používány dalších 5 let. Nařízení Komise, které tuto skutečnost stanovuje je aktuálně zveřejněno v Úředním věstníku EU.

Vědci zkoumali, zda mohou vrty ohrozit zásobu podzemní vody v lužních lesích

Lužní lesy jsou významnou součástí naší krajiny. Většina z nich se nachází v oblasti soutoku řek Moravy a Dyje, v Litovelském Pomoraví, v aluviu Labe a Odry. Bohužel stále podléhají silným zásahům člověka. Jedná se mimo jiné i odčerpávání podzemních vod, jichž jsou lužní lesy významnou zásobárnou.

Sněmovna schválila rozpočet zemědělského intervenčního fondu

Sněmovna schválila rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok. Fond bude mít na výdaje 34,6 miliardy korun, což je proti letošku zhruba o 3,4 miliardy korun méně. Důvodem je nižší dotace od ministerstva zemědělství. SZIF mimo jiné zprostředkovává zemědělcům finanční podporu z Evropské unie.

JAR kvůli suchu čeká nejnižší sklizeň vína od 2005

Sklizeň vína v Jihoafrické republice by mohla být v nadcházejícím roce nejnižší za více než deset let. Důvodem jsou sucha a mrazy v některých oblastech nižší výsadba. Podle odhadů vinařské organizace VinPro bude úroda nejnižší od roku 2005, kdy činila 1,156.631 tun. JAR je sedmým největším producentem vína na světě.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info