EU chce sankcionovat Rusko kvůli zákazu dovozu vepřového masa

Evropská unie požádá Světovou obchodní organizaci (WTO) o schválení sankcí, které chce uvalit na Rusko. Moskva podle Bruselu nesplnila rozhodnutí WTO týkající se zákazu dovozu prasat a vepřového masa. Informovala o tom dnes agentura Reuters. EU předloží žádost 3. ledna, čímž začne další kolo sporu, který se táhne od roku 2014.

WTO letos v únoru rozhodla v neprospěch Ruska, země proto souhlasila, že vše uvede do souladu s pravidly WTO do 6. prosince. To se podle EU nestalo, proto žádá WTO o povolení uložit sankce v hodnotě celkového vývozu v roce 2013 zvýšené o 15 procent každý rok.

V roce 2013 činila hodnota exportu vepřového z EU do Ruska asi 1,4 miliardy eur (40 miliard Kč). Rusko se tak v té době na celkovém vývozu vepřového z EU podílelo zhruba jednou čtvrtinou.

Rusko zavedlo zákaz na začátku roku 2014, když se objevilo několik případů afrického moru prasat v některých oblastech EU. Moskva se přitom odvolávala na sanitární a fytosanitární opatření povolená podle pravidel WTO.

Rusko se stalo členem WTO v srpnu 2012. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který do té doby stál mimo tuto organizaci.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info