Od 1. ledna bude platit nová kolektivní smlouva mezi zemědělci a zemědělskými odbory

Zemědělský svaz ČR a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů (ČMSZP) uzavřely 21. prosince Kolektivní smlouvu vyššího stupně se zemědělskými odbory (Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy - Asociací svobodných odborů ČR, dále OSPVZ). Na podpisu smlouvy se dnes dohodli zástupci obou organizací – předseda Zemědělského svazu ČR Ing. Martin Pýcha, předseda ČMSZP Ing. František Winter a odborový předseda Bohumír Dufek.  

Vzájemná dohoda o podmínkách kolektivní smlouvy přišla po několika jednání. „Jednání nebyla jednoduchá, ale jsem přesvědčen, že uzavřená dohoda zohledňuje jak současný vývoj na pracovním trhu, tak situaci v zemědělství,“ popisuje předseda svazu Martin Pýcha.

Změnou v nově uzavřené kolektivní smlouvě je zvýšení minimálních mzdových tarifů v zemědělství o 6,1 % a navýšení možného příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění o 100 Kč/měsíčně. Zvýšení minimálních mzdových tarifů je významně ovlivněno navýšením minimální mzdy, které zvýšilo dva nejnižší tarifní stupně o 11 % a 9,8 %. Ostatní tarify se zvýší shodně o 5,2 %. „Vývoj v ekonomice a nedostatek pracovní síly tlačí na růst mezd v celém hospodářství. Reagovat na to musí také zemědělci, kteří zvyšují mzdy,“ vysvětluje Pýcha. Dle našeho odhadu vzrostou mzdy v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství v letošním roce o více jak 5 %.

Uzavřená Kolektivní smlouva vyššího stupně je platná a účinná od 1. ledna do 31. prosince roku 2018 a bude požádáno o rozšíření její platnosti na celé odvětví zemědělství. Její podmínky se tedy budou vztahovat na všechny subjekty v zemědělství, lesním a vodním hospodářství.

 

Autor: Jana Sixtová

 

Kontakt:

Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu

tel.: 602 790 273

pycha@zscr.cz

 

Zemědělský svaz České republiky (ZS ČR) je největší zaměstnavatelskou organizací v zemědělství.

Členové ZS ČR hospodaří téměř na 1/3 užívané zemědělské půdy a zaměstnávají přes 42 % všech pracovníků v zemědělství. Svaz je člen Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů a zastupuje zemědělce v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). Svaz také zastupuje zemědělce a zemědělská družstva v evropské organizaci COPA/COGECA. Prostřednictvím svého členství v  Družstevní Asociaci ČR se také podílí na činnosti Mezinárodního družstevního svazu v evropském regionu – Družstva Evropa. Více informací naleznete na www.zscr.cz, fb.me/zscrCZ/, www.zemedelstvizije.cz, fb.me/zemedelstvizije/

 

 

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info