Jak se starat o citrusy v květináči

Stálezelená rostlina v květináči obsypaná malými citrónky působí okouzlujícím dojmem. Bojíte se, že se o ni nebudete umět v bytě postarat? Není to tak těžké, jak to vypadá.

Zkoušet něco vypěstovat ze semínek, které vydlabete z koupeného pomeranče, nemá smysl. Semenáče citrusů obvykle kvetou a plodí nejdříve po 15 letech, a na to nikdo nebude mít trpělivost. Lepší je pěstovat řízkované nebo roubované rostliny, které už plodí. Ostatně citrusy se dají koupit rovnou i s plody.

Kupujete-li citrus teď v zimě, ubezpečte se, že nejde o rostlinu vystavenou ve vytápěných prostorách. Citrusy totiž potřebují zimovat při teplotách mezi 5-15°C. Zpočátku květináč postavte do nevytápěné zimní zahrady nebo chladné chodby, a to na takové místo, kam jde hodně světla. Teprve když se z květů začnou vyvíjet nové plody a dosáhnou velikosti asi 1 cm, můžete citrus přenést do tepla. Plody většinou zrají minimálně osm měsíců, záleží na odrůdě. Rostlina je nádherná po celý rok i díky tomu, že na ní kolikrát vidíme květy i plody zároveň.

V letním období můžeme citrusy přemístit ven, nebo je pěstovat za jižním či západním oknem. V létě si budou žádat větší zálivku i častější hnojení - pozor, hnojivo nesmí obsahovat vápník; nejlepší je koupit hnojivo pro citrusy přímo určené.

Začátečníkům obvykle vyhovují citroníky. Jestliže bydlíte v bytě a nemáte možnost citrusy zimovat na chladném místě, zvolte takovou odrůdu, která bytové podmínky lépe snáší - příkladem je citroník Pavlovský. Teplejší prostředí v zimě nevadí ani rostlinám z rodu Fortunella, známým jako kumkváty. Jejich drobné plody připomínají oválné mandarinky a dají se jíst i se slupkou. Kumkváty můžete i pěkně tvarovat jako bonsaj. Přestože jsou "bytové" odrůdy citrusů přizpůsobeny vyšším teplotám v zimě, je lepší je během zimy méně zalévat a dopřát jim určitý chlad aspoň v noci.

 

Autor: Redakce

   

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info