Prazdroj rozšiřuje za 280 mil. Kč výrobu piva Pilsner Urquell

Plzeňský Prazdroj začal instalovat první tři z deseti nových cylindrokónických tanků na výrobu piva Pilsner Urquell. Práce na zvětšení varny prémiového ležáku skončí v květnu. Díky investici za 280 milionů korun zvýší pivovar výrobní kapacitu piva Pilsner Urquell téměř o třetinu na více než 88.000 hektolitrů piva týdně a 3,5 milionu hektolitrů ročně, řekl dnes ČTK manažer závodu Stanislav Hamara.

"Reagujeme na stále rostoucí spotřebu Pilsner Urquell u nás i ve světě, a to zejména na asijských trzích. Navýšení kapacity varny nám umožní dodávat pivo z plzeňského pivovaru do celého světa v té nejvyšší kvalitě," dodal.

Pivo podle Hamary kvasí a zraje pět týdnů stejně jako v roce 1842. Vedle tanků, které dnes dorazily, budou v následujících týdnech instalovány také měděné kotle pro rmutování, scezovačka i kotel pro vaření mladiny.

Kapacita varny Pilsner Urquellu je nyní téměř 63.000 hektolitrů za týden a v hlavní sezoně ji pivovar využívá na maximum.

Prazdroj vyváží pivo do více než 50 zemí a je největším exportérem českého piva. Pro další zvyšování exportu mají velký potenciál hlavně asijské trhy. "Prémiovému ležáku se dobře daří zejména v Koreji, kde se jeho prodej meziročně zvýšil o 40 procent," řekl marketingový ředitel Grant McKenzie. Je oblíbené i v Japonsku a dalších asijských zemích.

Investice podle McKenzieho zapadá také do očekávání japonské skupiny Asahi, která loni 31. března Prazdroj převzala. Asahi chápe Pilsner Urquell jako superprémiové pivo. Asahi prodává ročně téměř 21 milionů hektolitrů piva. Prazdroj prodal předloni v ČR a v cizině téměř 11 milionů hektolitrů piva, téměř o milion hektolitrů víc než v roce 2015. Vývoz Pilsner Urquell vzrostl meziročně o deset procent na 970.000 hektolitrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info