V USA spotřeba masa bude stoupat, v Evropě naopak

Američané očekávají, že letos zkonzumují rekordní množství masa. Přesněji řečeno, předpoklady hovoří o tom, že průměrný Američan v letošním roce sní 222,2 liber (100,8 kg) červeného masa a drůbeže, což podle amerického ministerstva zemědělství povede k překonání dosavadní rekordní spotřeby z roku 2004, kdy průměrná spotřeba masa činila 221,9 liber. Důvodem jsou snižující ceny krmiva, což se projeví na nižších cenách masa v obchodech a naopak zvýšeném zájmu spotřebitelů.

V Evropě je prognóza přesně opačná. Alespoň to plyne z detailního šetření společnosti ING, které provedla mezi 13 tisící Evropany (běžnými spotřebiteli, ale i odborníky z masného průmyslu či analytiky) a jehož závěry zveřejnila na sklonku loňského roku. Odpovědi respondentů v EU totiž ukazují na to, že zhruba čtvrtina obyvatel očekává, že svou spotřebu masa v následujících čtyřech letech sníží, zatímco pouze každý pětadvacátý Evropan uvedl, že spotřebu masa plánuje zvýšit. V ČR se ve smyslu uvažovaného zvýšení spotřeby masa vyjádřilo 5 % dotázaných, zatímco snížit spotřebu masa plánuje každý pátý Čech (20 %). Nejvíce radikální, pokud jde o snižování spotřeby masa, jsou pak obyvatelé Lucemburska, Francie, Belgie či Itálie (38 - 31 %). Necelých šedesát procent obyvatel Evropy pak spotřebu masa nehodlá nikterak měnit. Pokud by se uvedené předpovědi vyplnily, znamenalo by to celoevropský pokles konzumace masa o 3 %.

Doufejme, že pokud se prognózy naplní a i u nás dojde k dalšímu snížení už tak nízké spotřeby hovězího masa (aktuálně pouze cca 8 kg/os/rok), tak že to půjde na úkor nekvalitního masa, případně masa z dovozu, a naopak obliba kvalitního masa z českých chovů z masných plemen bude i nadále narůstat!

 

Kamil Malát

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info