Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu. Přijďte zažít atmosféru staročeské tradice do Národního zemědělského muzea v Praze
18.01.2018 | Národní zemědělské muzeum
V sobotu 27. ledna od 10 do 17 hodin můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality. Připraveny jsou také divadlo a dílničky pro děti i kuchařské workshopy pro dospělé.
Zatímco v minulosti byly zabijačky neodmyslitelnou zimní tradicí v každém větším stavení, ve 21. století jich můžeme v Praze zažít jen pár do roka. Jednou z nich je ta v Národním zemědělském muzeu, která se letos koná už po jedenácté. Přinese především ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra Tomáše Hudery, začínající v 11, 13 a 15 hodin. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat také prodej a ochutnávka zabijačkových a dalších gastronomických specialit včetně piva, vína a destilátů. V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“. Připraven je i doprovodný program pro děti – v 11 hodin loutková pohádka Tři malá prasátka v podání souboru Buchty a loutky, ve 13 hodin Prasečí cirkusdua Bratři v tricku a po celý den řemeslné a výtvarné dílničky.
„Letenské prase je velmi oblíbená akce, koná se u nás už po jedenácté. Díky nově otevřenému gastrostudiu přinášíme letos návštěvníkům novinku – tematické workshopy. Pod vedením řezníka si budou moci vyzkoušet, jak se vyrábí jitrnice, tlačenka, jelítka či prejt,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek. Workshopy začínají v 11.30, 13.30 a 15.30 hodin, všechny dobroty si účastníci mohou sníst přímo v muzeu nebo odnést domů. Cena workshopu je 200 Kč a lze si ho objednat na kurzyvareni@nzm.cz.
O původních plemenech prasat, zachráněném přeštíkovi či o chovu prasat dříve a dnes se dozvíte na informačních panelech, které pro návštěvníky připravil Výzkumný ústav živočišné výroby v Uhříněvsi. „Vepřové maso je trvalou součástí české kulinářské kultury. Výzkumný ústav živočišné výroby se rozhodující měrou podílel na záchraně jediného původního plemene – přeštického černostrakatého prasete – a o tento odkaz se stará i dnes,“ konstatuje vedoucí výzkumného oddělení chovu prasat VÚŽV Ing. Miroslav Rozkot, CSc.
Muzeum vybírá na akci jednotné vstupné 50 Kč, po dobu konání akce platí i na vstup do všech expozic. Děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma.
Mgr. Jitka Taussiková
tisková mluvčí
+420 604 867 970
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
zřizovatelem muzea je Ministerstvo zemědělství
Další články v kategorii
- Analytik: Ceny komodit na trzích letos spíše klesaly, index je v minusu 4,5 pct (30.09.2023)
- Kvalita střešního medu SVS je na nadstandardní úrovni (29.09.2023)
- Voda se dočká vyšší ochrany. Havarijní novelu vodního zákona schválila vláda (29.09.2023)
- Ve Francii po vinobraní prošetřují případy možného obchodu s lidmi (29.09.2023)
- Odborník: Deště na konci léta zachránily brambory, z obilí bude hlavně krmivo (29.09.2023)
- Řetězce v Česku slibují zlevňování potravin (29.09.2023)
- Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je možná nejstarší na světě, ukázaly analýzy (29.09.2023)
- Věda a politika se v lesnictví vzájemně ovlivňují (29.09.2023)
- Na Chebsku zkoumají zoologové nový savčí druh v Česku, bělozubku tmavou (29.09.2023)
- Rohlik Group získala německého on-line prodejce potravin Bringmeister (29.09.2023)