Kontrola opět potvrdila vysokou kvalitu potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina
19.01.2018 | SZPI
Výsledky pravidelné kontrolní akce zaměřené na potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina opět potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin, u ostatních kategorií inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.
V roce 2017 inspektoři SZPI hodnotili celkem 173 potravin oceněných národní značkou kvality KLASA, pouze 2 výrobky nevyhověly v některém z hodnocených parametrů. Jednalo se o jakostní parametr chuť a značení.
Dále v loňském roce inspektoři hodnotili 55 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Nevyhověl jediný vzorek a to v parametru jakost.
Laboratorní rozbor u žádného z odebraných vzorků nepotvrdil porušení bezpečnostních požadavků.
Tyto potraviny musejí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.
Inspektoři SZPI každoročně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 15 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených produktů.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)