Silný vítr způsobil pády stromů a výpadky elektřiny po celé zemi

Silný vítr, který odpoledne začal foukat v Čechách, způsobil na mnoha místech pády stromů i výpadky dodávky elektřiny. Největší problémy měl ČEZ na západě Čech. Karlovarský kraj byl první, kde energetici odpoledne zaznamenali výpadky, vítr pak postupoval dál na východ země. Problémy jsou také v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji.

"V souvislosti se silnou vichřicí eviduje dispečink ČEZ Distribuce aktuálně tři desítky poruch na vedeních vysokého napětí a další desítky na nízkém napětí. Největší problémy máme v Karlovarském a Plzeňském kraji (Sokolovsko, Tachovsko a Karlovarsko), ale také na severní Moravě (Karvinsko a v lokalitě Frýdek - Místek) v kraji Královéhradeckém (Trutnovsko, Hradecko). Poruchy evidujeme také ve středních Čechách (Příbramsko) a v Ústeckém kraji (Děčínsko), ale zde je situace o poznání klidnější," popsala situaci mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Na západě Čech se ale situace lepší. "Největší výpadky byly na Sokolovsku, kde bylo až 4000 odběrných míst bez proudu, ale nyní je to už jen 1500. Na Karlovarsku to bylo okolo 1200. Situace se ale postupně zlepšuje, vítr už slábne," řekla večer ČTK mluvčí ČEZ pro západní Čech Michaela Jirovcová.

Nejčastější příčinnou poruch na vedení je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory, přetrhané vodiče. Silný vítr a s ním spojené následky se postupně přesunují na východ.

Například v Karlovarském kraji hasiči už odpoledne vyjížděli k více než 40 událostem, které se týkaly popadaných stromů nebo poruch vedení elektřiny. Dalších šest výjezdů způsobil vítr na střechách. V podvečer ale příval nových událostí ustal.

Energetici i hasiči mají v paměti podobnou situaci před 11 lety, kdy se Českem prohnal orkán Kyrill. Skupině ČEZ tehdy způsobil škody na zařízení ve výši asi 90 milionů korun a bez elektřiny se ocitlo 1,1 milionu odběrných míst na zásobovacím území ČEZ Distribuce.

Liberecký kraj

Komplikace v dopravě působí večer silný vítr v celém Libereckém kraji. Počet zásahů už překročil 60 a další události každou minutu přibývají. ČTK to sdělil po 20:00 krajský mluvčí hasičů Jan Mandl. "Je to v celém kraji. Začalo to po 16:00, kdy jsme měli první nahlášený spadlý strom v Rokytnici nad Jizerou," uvedl.

Podle dopravního webu padlé stromy zatarasily například silnice v Liberci, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chrastavě, Raspenavě, Tatobitech, Mírové pod Kozákovem, Vysokém nad Jizerou či okolí České Lípy. Kvůli popadaným stromům tam zřejmě až do pátku zůstane uzavřený 1,8 kilometru dlouhý úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou.

Problémy jsou i na železnici. V úseku Košťálov - Semily narazil vlak do spadlého stromu, České dráhy s obnovením provozu počítají kolem 21:30. Padlý strom navečer zastavil provoz i na trati mezi Železným Brodem a Velkými Hamry, tam už ale vlaky jezdí.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem platí pro celou ČR do 700 metrů nad mořem od dnešních 18:00 do pátečních 09:00. Podle meteorologů by lidé měli kvůli silnému větru zajistit okna a dveře, nezdržovat se v okolí starších budov, nechodit do lesa a dávat pozor na pády drátů vysokého napětí. Poryvy větru mohou také výrazně ztížit řízení auta.

Středočeský kraj

Počet výjezdů středočeských hasičů kvůli dnešnímu silnému větru vzrostl, nyní v této souvislosti evidují kolem čtyřiceti událostí. Nikdo při nich nebyl zraněn. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody jde například o pády větví nebo stromů. Svoboda to řekl večer ČTK.

Hasiči vyjížděli například k pádům stromů na vozidlo, v jednom případě šlo o osobní auto, v dalším případě nákladní. "V obou případech se to obešlo bez zranění," uvedl mluvčí. Podle něj vzrostl počet zásahů po celém Středočeském kraji.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem platí pro celou ČR do 700 metrů nad mořem od dnešních 18:00 do pátečních 09:00. Podle meteorologů by lidé měli kvůli silnému větru zajistit okna a dveře, nezdržovat se v okolí starších budov, nechodit do lesa a dávat pozor na pády drátů vysokého napětí. Poryvy větru mohou také výrazně ztížit řízení auta.

Ústecký kraj

Víc než stovku výjezdů evidují kvůli silnému větru odpoledne a večer hasiči v Ústeckém kraji. Řidiči si večer na silnicích v kraji museli dát pozor na předměty na vozovkách. Hasiči zasahovali v celém kraji, nejvíce na Děčínsku, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Od 16:30 do 21:40 vyjížděli hasiči k 133 událostem. Nejvíce jich bylo na Děčínsku, ve stejném okrese hlásí nejvíce poruch energetici. "Převážně jde o spadlé stromy na silnice, dráty vedení, železniční trať. V dalších případech to jsou uvolněné střechy, antény, střešní tašky, plachty, reklamní tabule nebo omítka," uvedl Marvan. Na Děčínsku hasiči evidují 86 událostí, na Ústecku 15, na Litoměřicku i Teplicku shodně jedenáct.

Strom spadl na silnici v Žalanech na Teplicku, na silnici 13 u Mostu byl nějaký předmět a provoz byl možný jedním pruhem, v Chomutově ulétla plachta, která se také dostala na vozovku. Průjezd se zvýšenou opatrností byl večer na silnici kolem zdymadel v Ústí nad Labem, na vozovce ležela velká větev.

Sníh většinou na silnicích roztál, vlivem silného větru se ale mohou tvořit sněhové jazyky na silnicích v Krušných horách. "Očekáváme nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině, na horách až 125 kilometrů v hodině. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky nebo závěje," uvedla ústecká pobočka Českého hydrometeorologického ústavu.

 

Autor: ČTK

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info