Prudký vítr na hřebenech Krkonoš místy poničil tyčové značení

Nárazový vítr na několika místech na hřebenech Krkonoš poničil tyčové značení, které při snížené viditelnosti pomáhá turistům při orientaci v terénu. Vyplývá to z informací na webu horské služby. V Krkonoších stále platí zrádný třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice.

Vzhledem k prudkému nárazovému větru bylo na několika úsecích poškozeno tyčové značení, je nutné dbát zvýšené opatrnosti při pohybu za snížené viditelnosti, uvedla horská služba na svém webu. Podle horských záchranářů chybějí tyče na cestě ze Sněžky k odbočce na Travers, v oblasti Stříbrného hřebenu mezi Špindlerovkou a Luční boudou a také na Luční hoře.

Horská služba v Krkonoších vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí ve čtvrtek po vydatném sněžení doprovázeném silným větrem. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Třetí stupeň by měl v Krkonoších podle předpovědi horské služby platit i v sobotu.

Na hřebenech leží okolo 120 centimetrů sněhu a za poslední čtyři dny napadlo přes půl metru. Silný vítr přemístil sníh do závětrných na východ obrácených partií. "Zde se vyskytují nebezpečné desky a převěje. Stabilita sněhové pokrývky se snižuje. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění malých a středních lavin," uvádí horská služba.

V Krkonoších v současné zimní sezoně bylo poprvé vyhlášeno lavinové nebezpečí 21. listopadu, a to o síle prvního stupně. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

 

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info