Jak vyhnat potravinové moly z kuchyně

Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.

Potravinový mol klade vajíčka, kterých si ani nevšimnete. Zanedlouho máte housenky ve všech uskladněných potravinách, nemusí to být jen mouka, ale také třeba strouhanka, sušenky, čokolády, sušené houby či ořechy. Napadené potraviny nemá smysl zachraňovat, musejí pryč. Celá spíž se musí přebrat, umýt, vyčistit.

Na potravinové moly poměrně dobře zabírá lapač obsahující feromony, jež lákají dospělé samečky molů. Samečci pak vymřou a moli se nemůžou dále rozmnožovat. Z babských doporučení můžete vyzkoušet jablečný ocet nebo pivo, které nalijete do lahve s úzkým hrdlem. Moli tam nalezou, přilákáni libou vůní, a zpátky se už nedostanou.

Pokud nic nepomůže a problém s moly vám přeroste přes hlavu, bude potřeba zavolat deratizéra. Ten postižená místa ošetří speciálním postřikem a plynem. Protože jde ale o poměrně nešetrný chemický zákrok, budete muset dobře schovat veškeré potraviny i třeba utěrky, aby se na ně postřik nedostal, a po zákroku dobře omýt všechny plochy, na nichž připravujete jídlo.

Nejvýhodnější je ovšem snažit se výskytu molů předcházet, aby neměli moc šancí se u vás usadit. Obecně se vyplatí nedělat si moc velké zásoby, nekupovat deset pytlíků mouky naráz, i když jsou v akci, a ty potraviny, které skladujete delší dobu, přesypat do uzavřených nádob. Papírové obaly totiž moly nezastaví. Zárodky molů úspěšně zničíte, když mouku nebo vločky prosijete na plech a necháte chvíli v troubě rozehřáté na 90°C. Jediné, co ve spíži můžete nechat otevřené, jsou některé druhy koření - například bobkový list nebo hřebíček. Tyto vůně totiž moly odpuzují, stejně jako levandule nebo chmel.

 

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info