Citronová vůně v ohrožení. Kvůli požáru továrny čelí Evropa nedostatku aromatu

Již v příštích měsících by se takový citronový sprchový gel mohl stát vzácným výrobkem. Švýcarská firma Givaudan a další výrobci vůní a aromat v Evropě zahájili nový rok bojem o dodávky citrusových tónů kvůli výpadku dodávek, který způsobil požár v továrně na aromatické chemikálie firmy BASF v loňském roce, píše agentura Bloomberg.

Generální ředitel společnosti Givaudanu Gilles Andrier varoval, že odvětví vůní a aromat čelí „velmi významnému nedostatku“ citralu používaného jako aromatická složka nebo ochucovadlo.

Andrier dodal, že firma pracuje na zdrojích alternativních dodávek a pomáhá zákazníkům snížit jeho využití.

Firma Givaudan, která je největším výrobcem vůní a která v pátek oznámila rekordní tržby za loňský rok, se domnívá, že ceny surovin letos stoupnou o šest procent, částečně kvůli omezeným dodávkám v době rostoucí poptávky po aromatických chemických a přírodních produktech. Letos se očekává, že ceny vzrostou u všech kategorií přísad.

BASF téměř před třemi týdny oznámil, že obnoví provoz ve své továrně na citral v německém Ludwigshafenu nejdříve v březnu. Givaudan odhaduje, že dodávky se obnoví v květnu nebo červnu.

Některé firmy jako třeba německý výrobce parfémů Symrise se situaci přizpůsobil tak, že si začal suroviny připravovat. Jeho citrusové vůně pocházejí z extraktu z borovice, který se zpracovává do citronových látek jako citronellol, řekl mluvčí Bernhard Kott. Mohou vyrábět dost na to, aby udrželi vlastní továrny v provozu, ale nezvládnou vyrovnat nedostatek na trhu, píše Bloomberg.

AUTOR afi

zdroj: ČTK/Bloomberg

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info