Souhrn událostí uplynulého dne – 1.2.2018

Dvojí kvalita potravin? Brusel slibuje vysoké pokuty

Na dvojí kvalitu potravin v různých zemích EU si zákazníci stěžují už dlouho. Zejména ve středo- a východoevropských zemích prodávají výrobci odlišné potraviny pod stejným obalem. To má ale podle představ Evropské komise skončit: Brusel hrozí výrobcům vysokými pokutami.

Obnovení vyplácení zástřelného a nálezného v souvislosti s africkým morem prasat a monitoringem Aujeszkyho choroby

Státní veterinární správa (SVS) dne 30. 1. 2018 obnovila vyplácení zástřelného a nálezného v souvislosti s aktivním a pasivním monitoringem afrického moru prasat (AMP) a monitoringem Aujeszkyho choroby (ACH). SVS intenzivně hledala finanční prostředky na vyplácení zástřelného a nálezného od 12. 1. 2018, kdy došlo k zastavení vyplácení z důvodu chybějících finančních prostředků.

Potravinová banka v Zlínském kraji získala meziročně víc potravin

Množství potravin, které získává Potravinová banka ve Zlínském kraji, rok od roku roste. Banka je v kraji dva roky, sklad má v Otrokovicích na Zlínsku. Loni získala 87 tun potravin, v prvním roce fungování to bylo přes 27 tun, řekla dnes ČTK pracovnice banky Marcela Grygerová.

Řetězce testují, čím nahradit plastové pytlíky na pečivo či ovoce. Zákaz se jich nedotkl

Obchodní řetězce testují, čím nahradit igelitové pytlíky používané při nákupu pečiva či zeleniny. Například v Itálii tyto neekologické sáčky od začátku roku musely řetězce nahradit biologicky rozložitelnými sáčky, za které se ale platí. Část obchodníků se také snaží omezit podíl igelitů a plastů v obalech produktů vlastních značek, vyplynulo z ankety ČTK.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info