Skotu v Ústeckém kraji ubývá, farmáři rozšiřují chov prasat

Zatímco chov skotu v regionu v uplynulém roce dál upadal, farmářům se dařilo rozšířit stav prasat. Chovali jich o 18 procent více než v roce 2014.

Na severu Čech stále převažuje rostlinná výroba nad živočišnou, žádné velké investice třeba do obnovy kravínů se loni neuskutečnily. Vyplývá to z informací, které poskytla regionální pobočka Českého statistického úřadu.

Nejvyšší nárůst prasat ze všech krajů

Ke konci loňského roku bylo v kraji zhruba 102 tisíc prasat. "Meziročně se zvýšily stavy o více než 18 procent a nárůst byl nejvyšší ze sedmi krajů, kde také stavy rostly," uvedla Monika Raušerová z ústecké pobočky ČSÚ.

Ve srovnání se zbytkem republiky obsazuje Ústecký kraj v počtu prasat středovou pozici. Na celkových stavech České republiky se kraj ke konci roku podílel více než šesti procenty.

V roce 2015 pouze ve čtyřech krajích meziročně vzrostl počet narozených selat, z toho nejvyšší byl v Ústeckém kraji - více než 41 procent. "Odchováno bylo téměř 194 tisíc selat, což bylo o 60 tisíc více než v roce 2014," doplnila Raušerová.

Na severu Čech chovatelé zaznamenali v porovnání se zbytkem republiky nejvyšší nárůst počtu odchovaných jatečných prasat, a to o 26 procent.

Na konci žebříčku je Ústecký kraj v chovu skotu a jeho stavy dál klesaly. Farmáři nahlásili 38.500 kusů, což je nejnižší počet mezi kraji. Na celkových stavech skotu v České republice se kraj podílel necelými třemi procenty.

Krav bylo loni v kraji 15.500, což je meziroční pokles o tři procenta. Zhruba polovina z toho jsou dojné krávy. Na republikové výrobě mléka se kraj podílel dvěma procenty.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info