Zdražování v Česku zpomaluje, cena másla padá. V lednu byla inflace nejnižší od loňského dubna

Spotřebitelské ceny v lednu meziročně vzrostly o 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v prosinci. Meziroční inflace tak byla nejnižší od loňského dubna. Za zdražováním stojí zejména ceny zeleniny naopak například ostře sledované máslo oproti prosinci zlevnilo o 6,6 procenta. Přesto je však stále ještě o téměř pětinu dražší než před rokem.

Důvodem bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů a méně rostly i ceny v dopravě. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně ceny stouply o 0,6 procenta.

Meziroční zvyšování cenové hladiny podle ČSÚ nejvíce ovlivnily i přes menší zdražování potraviny, jejichž ceny byly proti loňskému lednu o 4,9 procenta vyšší. Vliv na ni mělo i bydlení, kde zdražilo nájemné o 2,1 procenta a tuhá paliva o 5,7 procenta, a vyšší ceny alkoholu, tabáku a stravovacích a ubytovacích služeb.

Opačný vývoj byl u oděvů, které zlevnily o 1,7 procenta. O 1,2 procenta šly dolů ceny poštovních a telekomunikačních služeb a v bydlení bylo teplo a teplá voda levnější o 1,4 procenta a zemní plyn o 1,8 procenta.

Meziměsíční růst cen ovlivnilo zdražení alkoholu a elektřiny, zemního plynu, vodného a stočného v bydlení. Kvůli zdražení dovolených s komplexními službami o 7,1 procenta stouply i ceny v oddíle rekreace a kultura. Mezi potravinami zdražila zejména zelenina, nealkoholické nápoje, některé mléčné výrobky, margarín a rostlinné tuky. Naopak levněji než v prosinci mohli lidé nakoupit oděvy a obuv a z potravin například vejce, máslo, brambory nebo pečivo. 

Zpomalení meziroční inflace očekávali i analytici. „Meziroční inflace i přes meziměsíční růst cen mírně zpomaluje, když z ní po 12 měsících vypadává loňský silný růst cen potravin a zavedení elektronické evidence tržeb,“ uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel upozornil na to, že cenová hladina na začátku roku obvykle roste a letošek nebude výjimkou. „V průměru se podle nás v lednu ceny zvýšily meziměsíčně o 0,6 procenta, nicméně silná srovnávací základna způsobila pokles celkové meziroční inflace o dvě desetiny procentního bodu na 2,2 procenta,“ dodal.

Podle analytika Deloitte Davida Marka zasahují do vývoje inflace dva protichůdné vlivy. Rychlý růst ekonomiky a velmi nízká nezaměstnanost tlačí na růst mezd, což se dříve či později začne promítat do cen zboží a služeb. Opačným směrem působí posílení kurzu koruny, které snižuje ceny dováženého zboží. „Aktuálně převažuje druhý faktor a inflace ztrácí na síle. A klesat bude nejspíše i v následujících měsících,“ podotkl.

Růst cen potravin by měl letos dále zpomalovat, silněji zato bude působit růst cen služeb, souhlasil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Za celý letošní rok podle něj vykáže spotřebitelská inflace podobnou úroveň jako za rok 2017, když dosáhne hodnoty 2,6 procenta. Z hlediska ČNB aktuální vývoj inflace značí, že nemusí tolik pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb, poznamenal.

Analytik Generali Investment Radomír Jáč ale očekává, že ČNB letos své sazby ještě jednou zvýší, a to pravděpodobně na srpnovém zasedání bankovní rady. Jakkoliv totiž vyšla lednová inflace mírně pod očekáváním centrální banky, která odhadovala inflaci 2,3 procenta, zůstává podle něj potřeba zpřísňovat měnové podmínky v české ekonomice. 

Inflace se vypočítává na základě spotřebního koše zboží. ČSÚ nyní provedl jeho revizi. Pravidelnou obměnou se snaží jít s dobou a v inflaci zohledňovat nejnovější zvyky spotřebitelů. Nově tak statistici sledují mimo jiné ceny paměťových karet, naopak z koše odstranili nenahrané CD a DVD nosiče. Vedle toho po dvou letech aktualizovali váhy jednotlivých položek, které nově vycházejí z výdajů domácností v roce 2016.

Inflace se posunula k cíli ČNB

Lednová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu nižší než očekávala Česká národní banka ve své aktuální prognóze, uvedl ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub.

„Inflace se tak posunula blíže ke dvouprocentnímu cíli ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v lednu meziročně zvýšily o 2,1 procenta,“ uvedl Holub.

Inflace byla v lednu podle něj lehce pod prognózou ČNB. To bylo způsobeno výhradně nižší než prognózovanou jádrovou inflací. Opačným směrem, i když v malé míře, se odchýlily ostatní složky inflace. Ceny potravin a regulované ceny meziročně rostly rychleji, než očekávala prognóza. Ceny pohonných hmot poklesly, avšak proti predikci o něco méně. Primární dopady změn nepřímých daní v lednu zcela odpovídaly prognóze, dodal. 

 

Autor: ČT24

Zdroj: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info