Greenpeace vyzývá k omezení živočišné výroby. Produkce a spotřeba masa se musí snížit na polovinu

Celosvětová produkce a spotřeba živočišných produktů se musí snížit na polovinu, pokud se má lidstvo vyhnout nebezpečným dopadům změn klimatu a dodržet závazky plynoucí z Pařížské klimatické dohody. Pokud se na stravovacích návycích lidí nic nezmění, bude zemědělství v příštích dekádách zodpovědné až za 52 procent všech skleníkových plynů, celých 70 % přitom připadá na živočišnou výrobu. Vyplývá to z nové studie, kterou dnes zveřejnila organizace Greenpeace. [1]

Studie také tvrdí, že zvýšená spotřeba masa je za současnou světovou krizí lidského zdraví. Vysoká konzumace především červeného masa vede podle lékařů k rakovině, srdečním chorobám, obezitě a cukrovce - miliony lidí na světě by nemusely umírat předčasně, pokud by jejich jídelníček byl založen spíše na rostlinné stravě.

Jedním z důsledků průmyslového velkochovu zvířat je antimikrobiální rezistence - stav, kdy viry a bakterie získávají odolnost vůči antibiotikům. Světová zdravotnická organizace označila tento trend jako “globální ohrožení veřejného zdraví“. Masné výrobky jsou také významným zdrojem nebezpečných patogenů, které způsobují otravy jídlem. [2]

Bunny McDiarmid, výkonná ředitelka Greenpeace International, říká:

“Systém, jakým získáváme potraviny, je špatný. Vlády pokračují v masivní podpoře korporací, které vyrábějí maso a mléko ve velkém, a zvyšují tím spotřebu živočišných produktů. Spotřebu produktů, které ohrožují zdraví naše, zdraví našich dětí a zdraví celé planety. Místo toho bychom měli podporovat stále rostoucí počet malých farmářů, kteří vyrábějí zdravé potraviny ekologicky šetrným způsobem, a pomáhat lidem se změnou jídelníčku, aby byl více založen na rostlinné stravě.”

“Ve světě vzniká nové hnutí, které je hladové po lepších potravinách vyráběných v souladu s naším zdravím a životním prostředím. Společně se můžeme vymanit ze sevření velkých potravinářských firem, a vybudovat systém výroby potravin, které bude zdravé a udržitelné.”

Studie také zkoumala, jakým způsobem se celosvětová nabídka a poptávka po živočišných produktech vyvíjela v čase. Od roku 1970 se populace zvířat chovaných na maso, mléko a vejce ztrojnásobila a živočišná výroba potravin nyní potřebuje 26 procent povrchu Země. V té samé době přitom Země přišla i v důsledku zvýšené spotřeby živočišných produktů o polovinu divoce žijících zvířat a rozsáhlou rozlohu unikátních ekosystémů, jakými jsou například tropické pralesy. [3]

Greenpeace dnes spouští novou globální kampaň, která reaguje na rostoucí vliv živočišné výroby na veřejné zdraví, životní prostředí a světové klima. Organizace vyzývá k omezení živočišné výroby a spotřeby o 50 procent do roku 2050. Vyzývá vlády, aby ukončily podporu a dotace průmyslové výrobě potravin a místo toho pomohly farmářům, kteří dodržují principy udržitelnosti. Greenpeace také vyzývá vlády, aby se zasadily o větší dostupnost rostlinné stravy. Lidé po celém světě se podle organizace mohou přidat k hnutí, které požaduje omezení živočišné výroby.

 

Poznámky pro editory:

[1]  Less is More: Reducing meat and dairy for a healthier life and planet, Greenpeace International. www.greenpeace.org/livestock_vision

[2] World Health Organization, http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/running-out-antibiotics/en/

[3] Less is More: Reducing meat and dairy for a healthier life and planet, Greenpeace International.  www.greenpeace.org/livestock_vision

 

Kontakty pro média:

Dawn Bickett, Meat and Dairy Comms Lead, Greenpeace International - fyzicky v USA: dawn.bickett@greenpeace.org, +1 510 552 4984

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR,  lukas.hrabek@greenpeace.org, +420 603 443 140

Katarína Juríková, koordinátorka zemědělské kampaně EU, Greenpeace Slovensko: katarina.jurikova@greenpeace.org,

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info