Den bezpečnosti v Národním zemědělském muzeu Čáslav – simulátor převrácení vozidla, vystoupení psovodů i pravidla první pomoci

Ve čtvrtek 26. dubna od 9 do 13 hodin proběhne v čáslavském muzeu zemědělské techniky už čtvrtý ročník Dne bezpečnosti, který je určen žákům základních škol i široké veřejnosti. Akční program s praktickými ukázkami má za cíl prohloubit povědomí dětí o činnosti jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému a připomenout zásady poskytování první pomoci při ohrožení života.

Akce je určena především pro děti z mateřských a základních škol, které se díky ní seznámí s moderní technikou složek Integrovaného záchranného systému (IZS) i systémem jeho fungování. I letos budou největšími taháky simulátor převrácení vozidla a vystoupení psovodů.

Zdravotní záchranáři ukáží, jak správně poskytnout první pomoc při utonutí, hasiči zase hašení hořících kapalin a slaňování. Svou práci ale předvedou všechny složky místního IZS -  Policie České republiky, Městská Policie Čáslav, Hasičský záchranný sbor Kutná Hora a Čáslav, Nadační fond Kryštůfek záchranář a Český červený kříž, oblastní spolek Kutná Hora. Nově se v letošním roce představí se svou ukázkou i místní Střední odborná škola a Střední odborné učiliště dopravní Čáslav. „Tato edukativní akce se díky vedení města a oslovených složek Integrovaného záchranného systému stala velmi oblíbenou a navštěvovanou. Jsme velice rádi, že se letos podařilo navázat spolupráci i s místní střední odbornou školou a dopravním učilištěm, která bude prezentovat část praktického vyučovacího programu, a rozšíří tak spektrum dynamických ukázek,“ říká zástupce ředitele Národního zemědělského muzea Čáslav Jan Láznička.

Návštěvníkům budou volně zpřístupněny vybrané expoziční haly muzea, kde si budou moci prohlédnout výstavu historických exponátů zemědělské techniky i novou výstavu 100 let ve sbírkách Národního zemědělského muzea s podtitulem Lidé a stroje, která je přístupná v hlavní hale.

Den bezpečnosti se koná za finanční podpory města Čáslav, vstup na akci je zdarma.

 

Program na hlavní předváděcí ploše:

 9:10 zahájení akce zástupcem města Čáslav

 9:30–12:30 ukázky práce vybraných složek Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, SOŠ a SOU dopravní Čáslav, Kryštůfka záchranáře, Českého červeného kříže a Záchranné služby

průběžně:  jednotlivá stanoviště umístěná po obvodu plochy – BESIP, složky Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor Kutná Hora a Čáslav, Nadační fond Kryštůfek, Český červený kříž, Městská policie Čáslav, SOŠ a SOU dopravní)

  – prohlídka přistavené techniky s komentářem

  – výstavní haly s historickými exponáty a výstava fotografií 100 let Národního zemědělského muzea      

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi se specializuje na studium a prezentaci historické i současné techniky používané v zemědělství. Částečně zpřístupněné depozitáře a expozice se zaměřují na mechanizaci rostlinné výroby, energetické zdroje v zemědělství a dopravu. Unikátní sbírka traktorů a historických oradel patří mezi nejvýznamnější a největší podobné sbírky v Evropě.

Více na www.nzm.cz.

 

Kontakt:

Vladimír Michálek, ředitel

Tel.: 604 236 611

vladimir.michalek@nzm.cz

Jeníkovská 1762, 286 01 Čáslav

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info