ÚKZÚZ zahájil plošný monitoring zavíječe zimostrázového v České republice

Tisková zpráva – Z monitoringu zavíječe zimostrázového, jehož housenky v posledních letech výrazně poškozují rostliny zimostrázu nejen na městské zeleni, ale i v zahrádkách, vyplývá vhodnost jarního chemického ošetření v lokalitách Praha-východ, Chrudim a dalších okresech Jihomoravského a Olomouckého kraje. Zároveň připomínáme, že aplikace přípravku se provádí až po vizuálním ověření skutečné přítomnosti škůdce na rostlině.

V posledních letech dochází k narůstajícímu poškození rostlin zimostrázu (Buxus) housenkami zavíječe zimostrázového (Cydalima perspectalis). Od jara 2018 proto inspektoři ÚKZÚZ  cíleně monitorují výskyt zavíječe zimostrázového plošně na území ČR. Pravidelné pozorování se provádí v průběhu celé vegetační sezóny k zachycení všech tří generací zavíječe zimostrázového s následným doporučením vhodného termínu aplikace přípravku na ochranu rostlin (POR). 

Vhodný termín aplikace přípravku proti přezimujícím housenkám můžeme v tomto období doporučit  již v některých okresech  (Praha-východ, Chrudim, Olomouc, Přerov, Znojmo a Hodonín), kdy housenky zavíječe zimostrázového dosáhly fáze 4.–6. instaru (pozn. instar -vývojový stupeň larválního stadia hmyzu), opustily své úkryty mezi sepředenými listy a pohybují se aktivně na keřích, kde provádí žír. Zároveň upozorňujeme, že před samotnou aplikací POR je nutné prohlédnout keř a ověřit přítomnost housenek zavíječe zimostrázového.

Aktuální informace o výskytu, průběhu vývoje zavíječe zimostrázového a možném termínu ochrany v okresech ČR jsou veřejně dostupné na Rostlinolékařském portálu ÚKZÚZ v modulu Výskyt a prognóza ŠO - v nově zpřístupněné aplikaci Mapy výskytu nebo prostřednictvím přímého linku na homepage www.ukzuz.cz.

Veškeré informace uvedené v novince Rostlinolékařského portálu ÚKZÚZ, modulu  „Mapy výskytu“ , slouží orientačně k upřesnění vhodného termínu aplikace přípravku na ochranu rostlin na vybrané škodlivé organismy v okresech ČR.

Důležité odkazy:

Mapa výskytuInformace o škůdci a ochraně

Ivana Kršková, tisková mluvčí

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info