Řetězec Penny začal prodávat chléb s cvrččí moukou. Hmyzí chléb vyrábí Hradecká pekárna

Obchodní řetězec Penny Market uvedl jako první na český trh chleba s podílem cvrččí mouky. Novým chlebem s desetiprocentním podílem cvrččí mouky cílí Penny na příznivce alternativní výživy. Chléb vyrábí Hradecká pekárna, jejímž dodavatelem cvrččí mouky je společnost SENS. Chléb obsahuje mouky z 200 cvrčků

Nový pekárenský produkt v portfoliu obchodní sítě Penny Market nese název „Vita chléb s cvrččí moukou“. Chléb obsahuje 10 % cvrččí mouky, jejíž podíl odpovídá přibližně dvěma stům cvrčkům na jedno balení. Oproti běžnému chlebu cvrčkový Vita chléb údajně nabízí vyšší obsah vlákniny a bílkovin.

Cvrčkový Vita chléb je zacílen především na skupinu zákazníků vyznávající zdraví životní styl, kteří vyhledávají alternativní způsob stravování. Zacílení napovídá také to, že chléb s 10% podílem cvrččí mouky nebude patřit mezi diskontní produkty. Vita chléb mohou zákazníci Penny zakoupit v limitované nabídce od 9. května za cenu 49,90 Kč.

Za hmyzím chlebem stojí Hradecká pekárna a dodavatel cvrččí mouky

Vita chléb s cvrččí moukou vyrábí Hradecká pekárna. Dodavatelem mouky je startupová společnost SENS, která ze cvrččí mouky již vyrábí proteinové tyčinky. Firma SENS, za níž stojí čeští zakladatelé Radek Hušek a Daniel Vach, se plánuje stát jedním z největších dodavatelů cvrččí mouky na světě. Za tímto účelem založila společnost v Thajsku automatizovanou průmyslovou farmu zabývající se chovem cvrčkům. V současné době je farma v testovací fázi. Do konce roku společnost plánuje produkovat 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně.

Výrobě produktů z hmyzu přeje legislativa

Výrobě potravinových produktů z hmyzu přeje evropská legislativa. Podle nařízení Evropské unie, které je platné od letošního roku, je hmyz považován za potravinu nového typu. V této oblasti dozná změn také česká legislativa, které by měla umožnit chov a hmyzu pro lidskou stravu.

Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata," sdělil ČTK začátkem letošního roku Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví. Přijetí úpravy prozatím brzdí stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a na následné vyhodnocení Evropskou komisí.

 

Autor: redakce

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info