Souhrn událostí uplynulého dne – 21.5.2018

V lesích přibývá listnáčů, snáší lépe sucho

Mírné zimy bez větších srážek, letní teploty na jaře, horké léto téměř bez deště, tak se už několik let projevuje v Čechách, na Moravě i za sousedními hranicemi klimatická změna. Stromům chybí vláha a chřadnou. Ztrácí vitalitu a neubrání se škůdcům. Olomoucký kraj patří k nejpostiženějším.

Veterináři rozšíří projekt pro předškoláky o domácích zvířatech

Počet mateřských škol, ve kterých veterináři předškolákům vysvětlují, jak se starat o domácí mazlíčky, se letos zvětší o polovinu na více než 300. V loňském pilotním roce projektu Máme rádi zvířata veterináři navštívili 212 škol, do akce se tak zapojilo 6000 dětí.

EU předložila WTO seznam zboží pro možnou odvetu za americká cla

Evropská unie předložila Světové obchodní organizaci (WTO) seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká cla jako odvetu za cla na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka či ocelářské výrobky.

Přirozené mokřady se pro čištění vody vyplatí víc než ty umělé, zjistil výzkum

Co dokáže s odpadní vodou i s vodou nasycenou látkami z polí přirozený mokřad, zkoušeli na Příbramsku vědci z České zemědělské univerzity (ČZU). Jejich čtyřletý výzkum ukázal, že pro čištění vody od fosforu, dusíku a organických látek je přirozený mokřad stejně účinný jako ten, který se dá zbudovat uměle.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info