Ostružiny – černý poklad zahrady
24.05.2018 | Denik.cz
Sladkokyselé plody s výraznou chutí se hodí na koláče, do marmelád, ovocný salátů i zmrzlin, listy můžete využít k přípravě ostružinového čaje. Ostružiny také obsahují mnoho cenných vitaminů a minerálů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy.
Ostružiník (Rubus fruticosus) je keř vytvářející 50-200 cm dlouhé trnité výhony. Lesní divoké ostružiny se většinou plazí, zahradní odrůdy tvoří mohutné pruty, které je nejlepší vyvazovat k opoře. Ostružiník má dvouletý cyklus, to znamená, že mladé výhony, které vyrostly letos na jaře, budou plodit až v dalším roce.
Jak ostružiník pěstovat?Rostliny je potřeba vysazovat alespoň s metrovým rozestupem mezi sebou. Pokud pěstujete víc řad, pak rozestupy mezi nimi by měly být alespoň 2 metry, abyste měli dost prostoru se k rostlinám pohodlně dostat.
Ostružiníky potřebují dobře propustnou půdu a hodně slunce. Stinná místa mohou způsobit, že plody nebudou tak sladké, jak byste čekali. Navíc dřevo není dostatečně vyzrálé a v zimě může silněji pomrznout.
Keře hnojte nejlépe organickým hnojivem, nejlepší je na podzim zarýt kvalitní kompost.
Pro dobrou sklizeň je důležité keře ostružiníku správně prořezat. Rostliny, které jste letos na jaře vysadili nebo vysadíte na podzim, zkraťte na délku 30 cm. Z každého keře pak ponechte každý rok jen šest nejsilnějších výhonů, slabé, pomrzlé a poškozené odstřihněte u země. Na podzim po sklizni vyřízněte až u země všechny odplozené výhony a o třetinu zkraťte jednoleté pruty.
Komu vadí trny?Ostružiníky patří k bobulovinám, jejichž keře jsou poseté drobnými trny, což pro mnoho lidí může být nepříjemná nevýhoda. Na trhu lze koupit i odrůdy, které jsou beztrnité. Jejich jedinou nevýhodou je jejich menší mrazuvzdornost. Zástupci těchto odrůd jsou například Thornfree a Thornless. Pěstujte je v chráněnějších polohách a na zimu je můžete přihrnout kompostem. Ostružiny se také dobře kříží s malinami a na trhu je i takzvaný malino-ostružiník, výborná je beztrnná odrůda Tayberry, jejíž plody jsou sladké a keře mrazuvzdorné.
Ostružinové smoothieBudete potřebovat:
1 banán
1 hrnek jablečného moštu
2-3 lžíce medu
1 hrnek bílého jogurtu
1,5 hrnku ostružin
Ostružiny omyjte a nechte okapat. Potom je spolu s jogurtem, oloupaným banánem, jablečným moštem a medem rozmixujte v mixéru dohladka. Pokud by vám vadila semínka z ostružin, můžete smoothie ještě přecedit přes jemné plátýnko nebo sítko. Ostružinové smoothie podávejte ihned, dokud v sobě má nejvíc cenných vitaminů.
Další články v kategorii
- Zdravěji a dostupněji: Rostoucí trend bezlepkových a bezlaktózových potravin v Česku (25.01.2025)
- V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla (24.01.2025)
- Méně jídla v odpadu a pomoc lidem v nouzi: MŽP investuje dalších 50 milionů do rozvoje potravinových bank (24.01.2025)
- Policisté v Libereckém kraji odlovili divočáky, pomáhal i dron (24.01.2025)
- V pátek nic nekupujte. Chorvaté chystají bojkot supermarketů (24.01.2025)
- Ceny kávy vystoupaly na maximum kvůli obavám o dodávky z Brazílie (24.01.2025)
- Vlci žijí i na jižní Moravě, potvrdili ochránci zvířat. Chovatelům zatím neškodí (24.01.2025)
- Nizozemský soud nařídil vládě větší starost o životní prostředí (24.01.2025)
- Ministr Výborný: Zemědělské školství se proměňuje, nová generace zemědělců musí umět využívat moderní technologie v praxi (24.01.2025)
- Předražené čokoládové kolekce skončily ve výprodejích, některé stojí 20 Kč (24.01.2025)