Bouřky zvedají hladiny. Ve středních a západních Čechách hrozí třetí stupně

Na západě, jihozápadě a jihu Čech udeřily bouřky. V Karlovarském kraji působily potíže už od rána, odpoledne dokonce silné srážky způsobily lokální záplavy. Přívalový déšť místy i silnice nižších tříd na Chebsku, v povodí Berounky zvedl hladiny řek - a meteorologové varují, že na pomezí středních a západních Čech hrozí i třetí stupně povodňové aktivity.  

KARLOVARSKÝ KRAJ: Odpoledne vyjeli hasiči například k čerpání vody ze sklepů ve Skalné, ale tamní silnice jsou místy kvůli přívalům vody nesjízdné. Například v Povodí voda z potoků zaplavila most a silnice je pro auta nesjízdná. Některé domy se tak kvůli vzedmutým potokům ocitly na ostrovech.

„Na silnice stéká voda z okolních polí a luk a dochází k lokálnímu zaplavení části silnic. Jedná se především o komunikace v okolí Velkého Luhu, Skalné či Plesné na Chebsku,“ varovali hasiči na Facebooku.

Bouřky způsobily i lokální výpadky proudu, bez energie byli lidé například v Sokolově. Hasiči zasahovali také u havárie osobního auta, které narazilo do svodidel na dálnici D6 u sjezdu na Sokolov.

Déšť zvedl hladiny řek, výstraha platí až do pátečního večera

PLZEŇSKÝ KRAJ: Od odpoledne až do osmi večer museli kvůli přívalovým dešťům vyrazit hasiči do terénu bezmála třicetkrát, nejčastěji kvůli odčerpávání vody v okolí krajského města. „Půl metru vody bylo po silném dešti po celé vesnici Kotovice na jihu Plzeňska,“ uvedl mluvčí krajského sboru Petr Poncar. Stejně jako při středečních bouřkách měl potíže i dům v Cebivi na Tachovsku, který korytem bývalého potoka vyplavuje voda ze zdejšího rybníka. I zde ji odčerpávají hasiči.

Prudké srážky tradičně rozvodnily i Holoubkovský potok a řeku Klabavu u Rokycan, které dosáhly první stupně povodňové aktivity. V oblasti Brd spadlo za uplynulých čtyřiadvacet hodin 60 až 90 litrů vody na metr čtvereční, výjimečně překročil úhrn srážek i 100 litrů. V zasažené oblasti navíc nadále prší.

Český hydrometeorologický ústav proto varoval, že na Příbramsku, Rokycansku a v okrese Plzeň-jih mohou některé menší toky dosáhnout nejvyššího povodňového stupně. Bouřky budou pozvolna slábnout během nočních hodin.

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Bouřné počasí ve čtvrtek večer přidělalo práci i středočeským hasičům, a to především na Příbramsku a na Berounsku. Červený potok v Hořovicích a Litavka v Čeňkově na Příbramsku dosáhly dokonce druhého stupně povodňové aktivity.

JIHOČESKÝ KRAJ: Do Českých Budějovic bouřky dorazily v podvečer, voda zatopila sklepy některých domů a silnice ve městě a silný déšť poškodil respirium Jihočeského divadla; poničená je hlavně omítka v interiéru. Do objektu se voda dostala patrně kvůli netěsnosti na střeše.

Na Českobudějovicku i Českokrumlovsku bouře připravila řadu domácností o elektřinu, energetici však začali výpadek záhy odstraňovat. Kvůli počasí také přestaly v okolí Budějovic jezdit některé vlaky, protože bouřka podle SŽDC na řadě míst tratí poškodila zabezpečovací zařízení.

„I zítra s bouřkami musíme počítat, na jihu je čekáme místy, ojediněle i silné,“ říká meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, která platí až do pátečních 23:00 hodin, zahrnuje spolu s Karlovarským a Plzeňským krajem také Jihočeský, Vysočinu a Jihomoravský kraj. Spolu s tím se dotýká také části Ústeckého kraje a středních Čech.

 

Autor kul

zdroj: ČT24/ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info