Změna Metodiky kontroly zdraví zvířat 2018

Státní veterinární správa ČR přistupuje od 1. července 2018 ke změně Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace, kdy dojde ke zrušení sérologického vyšetření (ELISA test) na tuberkulózu u skotu staršího 24 měsíců bez tržní produkce mléka (masný skot) a dále u plemenných býků v přirozené plemenitbě. To bylo zahájeno v lednu letošního roku ve snaze zjednodušení práce chovatelům při manipulaci s skotem, neboť při tomto typu vyšetření není nutné dvakrát v rozmezí několika dní manipulovat se zvířaty jako je tomu u jednoduché tuberkulinace.

Na základě výsledků vyšetření za období prvního čtvrtletí 2018 však bylo zjištěno, že ELISA test vzhledem k deklarované specifitě, není úplně vhodný, protože u cca 0,87% odebraných vzorků vychází falešně pozitivní výsledek tohoto vyšetření. Po obdržení tohoto výsledku je nutné přijmout předběžná mimořádná veterinární opatření, která nařizují izolaci zvířat a zákaz přesunu zvířat. Nařízeno je provedení simultánní tuberkulinace k vyloučení pozitivního sérologického výsledku ELISA testu. Zejména nařízená izolace zvířat je komplikací pro chovatele a přináší administrativní zátěž pro úřední veterinární lékaře. Původně zamýšlený pozitivní efekt při zavedení tohoto vyšetření nebyl dosažen, proto je na místě nadále sérologické vyšetření neprovádět a vyšetřovat na tuberkulózu pouze metodou jednoduché tuberkulinace.

Upravené znění Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2018 najdete na http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2331.

 

Kamil Malát

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info