Zemědělci mají podle šéfa svazu málo za prasata, klesá cena mléka

Zemědělci v Česku dostávají podle Zemědělského svazu ČR málo zaplaceno za prasata a čelí tlaku na snižování výkupních cen mléka. U obilovin jejich ceny zaostávají za světovými, problémy se týkají i dalších produktů, včetně brambor a cukrovky. Na zasedání výboru svazu ve Větrném Jeníkově to řekl jeho předseda Martin Pýcha. Zemědělci, které oslovila ČTK, mluvili o dopadech sucha na letošní sklizeň a o nezvykle časném začátku žní.

"Našli bychom jen velmi málo komodit, u kterých můžeme říci, že je u nich situace dobrá nebo alespoň uspokojivá," řekl Pýcha. U mléka se sice v Česku výkup v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 4,1 procenta, ale jeho cena kopíruje pokles cen v zahraničí. "Tady je významná role odbytových organizací, které se snaží maximálním způsobem zabránit tomu poklesu," řekl předseda svazu.

Loni se platby za mléko zlepšily. "Koncem roku cena mléka kulminovala a od té doby padá," řekl ČTK předseda Výrobně-obchodního družstva Kámen na Pelhřimovsku Josef Houček. Družstvo má 820 dojnic, od chovu ustupovat nebude. "V zemědělství se nikdy nevyplatilo dělat závěry 'ze dne na den'," podotkl Houček.

Chovatelé prasat podle svazu prodávali letos do dubna za ceny, které nepokrývaly jejich výrobní náklady. Dostávali okolo 27 korun za kilogram (v živé hmotnosti). "Víte, že kdo chováte prasata, máte problém je vůbec uplatnit na českém trhu, protože vás velmi významně vytlačují levné dovozy," řekl Pýcha.

Důvod k velkému optimismu není podle předsedy ani u obilovin, u nichž jsou ceny v ČR o pětinu nižší než ve světě. Podle Pýchy u rostlinných komodit chybí silné odbytové organizace a zemědělci si nedokážou vyšší cenu vybojovat. "Velmi často jsou mezi vámi a finálním kupujícím dva nebo tři obchodníci, kteří obiloviny překupují a všichni na tom chtějí mít nějakou marži," uvedl. Řešením by podle Pýchy mohla být komoditní burza pro rostlinné produkty.

Podle pěstitelů v Pardubickém kraji, které oslovila ČTK, se dají čekat špatné ceny za cukrovku, což je podle nich způsobeno vysokými zásobami cukru. V tomto kraji už začala sklizeň ozimého ječmene. "Sucho se projevilo na všech plodinách, řepkou počínaje," řekl předseda představenstva Agrodružsva Klas Ladislav Štěpánek. Pokles výnosů u obilí v regionu odhadl na čtvrtinu až 30 procent.

Nízké ceny byly také u brambor uskladněných z loňské sklizně.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info