Souhrn událostí uplynulého dne – 2.7.2018

V Krkonoších někteří lidé nerespektují zákaz dronů, škodí zvěři

Někteří lidé nerespektují v Krkonoších zákaz používání dronů. Bezpilotní letadla v Krkonošském národním parku (KRNAP) ruší a ohrožují volně žijící živočichy, řekl dnes ČTK mluvčí parku Radek Drahný. Porušení zákazu je přestupkem, za nějž mohou strážci parku na místě uložit napomenutí nebo pokutu až do výše 10.000 korun.

Za úbytek hmyzu mohou nejen klimatické změny nebo agrochemie. Překvapivě také světelný smog

Proč máme tak málo hmyzu v povětří? Němečtí výzkumníci si nemyslí, že se jejich drastický úbytek dá vysvětlit jen klimatickými změnami, změnou hospodaření v krajině nebo pesticidy. Nepopírají, že tyto negativní faktory svou podstatnou roli mají, ale přidávají k nim další. Světelné znečištění.

Mor koz hrozí i v ČR, veterináři připravují opatření

Veterináři varují chovatele před morem malých přežvýkavců, choroba je smrtelná pro ovce a kozy. Ohniska byla potvrzena v Bulharsku u hranic s Tureckem. Evropská komise zakázala dovoz malých přežvýkavců z bulharského regionu Yambol, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Spotřebitelé vyhledávají špaldové pečivo. Je výživnější a lépe stravitelné

V posledních letech sílí poptávka po špaldové mouce a špaldovém pečivu. Tradiční pšenice špalda, na kterou moderní zemědělství dlouhá léta zapomínalo, se zařadila do okruhu potravin moderního stravování a zdravého životního stylu.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info