Souhrn událostí uplynulých dní – 13.7. – 15.7.2018

Omezení vstupu kvůli sběračům borůvek? Letos v Krkonoších ne

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos kvůli sběračům borůvek neomezí vstup do některých oblastí Krkonoš. Omezení vstupu platilo minulých 17 let, vždy přibližně od poloviny července do poloviny října.

Expert: Je třeba šlechtit odolné odrůdy banánovníku

Vědci při zkoumání dědičné informace a šlechtění důležitých zemědělských plodin nechávají v ústraní svého bádání banánovník. Ten přitom hraje klíčovou roli při zajištění obživy značné části lidské populace.

Čtvrtina kuřecích prsou obsahovala salmonelu, antibiotika ne

Kuřecí prsní řízky mají díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin punc zdravého masa. Analýza jedenácti vzorků tohoto masa však odhalila ve třech z nich přítomnost salmonely, ve dvou zase nadměrné množství vody. Test zároveň vyvrátil rozšířený názor, že kuřecí maso je plné antibiotik.

Pole, stromy, pole, stromy. Recept na boj proti erozi a suchu je geniálně jednoduchý

Místo stížností našli řešení. Ve Štítné nad Vláří prší stejně málo jako jinde v Česku. Místní zemědělci ale v blízkosti svých polí vysadili tisíce stromů, a ty i v době sucha dokáží zadržet dostatek vláhy. Farmáři ze Štítné teď učí vysazovat remízy další zemědělce, kterým sucho citelně poškozuje úrodu.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info