Rekordní sumy za býky na zahraničních aukcích

Rekordní ceny za plemenné býky nepadají jen u nás (poslední dobou zejména u angusů), ale také na řadě dalších dražeb ve světě a to včetně plemen, která se u nás nechovají. Minulý týden padl například rekord v prodejní ceně býka LAR 14 173 plemene Bonsmara, který se na aukci v Jihoafrické republice poblíž Wasbank v KwaZulu-Natal prodal za 1,8 miliónů randů, což je v přepočtu na koruny více než 3 milióny.

Ještě výrazně vyšší suma padla v JAR v září 2016 za buvolího býka jménem Inala. Za toho nový majitel zaplatil 168 milionů jihoafrických randů, což je na naše neuvěřitelných 28,1 milionů korun. Obdobně jako u texas longhornů jsou u buvolů ceněným artiklem zejména rohy. Pokud jsou něčím výjimečné, cena šplhá do astronomických výšin. Rohy býka Inala dosahují rozpětí 51 a 3/8", což je třetí největší zaznamenaná hodnota v Jižní Africe. Stejně tak v hodnotě tzv. Safari Club International (SCI) má vynikající skóre 136,5. Právě z těchto důvodů se prodejní cena toho býka narozeného v rezervaci Thaba Tholo Game Park dostala až na takto extrémní hodnotu.

Nutno však poznamenat, že chov buvolů je součástí loveckého businessu, ve kterém se točí skutečně velké peníze a nedá se to tedy s klasickým chovem masného skotu srovnávat. Pravdou však je, že mnozí jihoafričtí farmáři, kteří se v minulosti zabývali "standardním" chovatelstvím, se na tento způsob v posledních letech z ekonomických důvodů velmi často přeorientovávají. 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info