Produkce masa ve 2. čtvrtletí rostla hlavně díky hovězímu

Produkce masa se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 0,8 procenta na 111.589 tun. Vzrostla hlavně výroba hovězího, vyšší byla i produkce drůbežího, naopak porážky prasat meziročně klesly. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nákup mléka od producentů dosáhl více než 767 milionů litrů, což bylo o 2,5 procenta více než před rokem.

Hovězího masa bylo vyrobeno 17.109 tun, meziročně o 3,6 procenta více. Podle statistiků se v tom projevila i vyšší porážková hmotnost, a to v průměru o 10,7 kilogramu na kus. Na jatkách bylo poraženo zhruba 56.100 kusů skotu, což byl meziroční růst o 1,7 procenta. Ceny, za které zemědělci jateční skot prodávali, se zvýšily u krav, telat a býků, v případě jalovic se nezměnily.

Porážky prasat meziročně klesly o 3,2 procenta na 580.300 kusů. Bylo to ovlivněno výrazným nárůstem vývozu živých jatečných prasat. "Naši zemědělci začali více vyvážet živá zvířata. Hlavně selata a jatečná prasata. Saldo zahraničního obchodu se živým vepřovým dobytkem je tak vyrovnané. Pokud jde o selata, vývoz směřuje do Rumunska, Maďarska a Německa. Vývoz jatečných prasat je orientován na Slovensko, Maďarsko a Německo," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Výroba vepřového se meziročně snížila o 1,2 procenta na 53.078 tun. Ceny jatečných prasat byly zhruba o pětinu nižší a dosáhly průměrných 26,82 Kč za kilogram živé hmotnosti. Cena odstavených selat se zvýšila o 5,1 procenta.

Výroba drůbežího masa vzrostla o 2,4 procenta na 41.359 tun. Ceny jatečných kuřat se meziročně téměř nezměnily. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 22,99 Kč za kilogram v živém.

Od tuzemských producentů mléka bylo ve 2. čtvrtletí vykoupeno 767,2 milionu litrů mléka, z toho mlékárny nakoupily 655,7 milionu litrů. Ceny vzrostly o 1,5 procenta, zemědělci prodávali mléko nejvyšší jakostní třídy Q za průměrnou cenu 8,40 Kč za litr.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info