V Janatově mlýně obnovili pekařskou tradici. V původní peci upekli chléb po 31 letech
01.08.2018 | pekarske-technologie.cz
Chléb znovu začali péct v Janatově mlýně, který od roku 1843 vlastnil po čtyři generace rod Janatů. Janatovi v mlýně provozovali mlynářskou, pekařskou a kramářskou živnost. Z namleté mouky pekli tradiční chléb, který přímo v mlýnském krámku prodávali. V obchodě mimo jiné nabízeli běžné věci do domácnosti a hospodářství, kterými byly provázky, hřebíky, svíčky a další potřebné zboží.
Chléb v Janatově mlýně pečou v původní peci z roku 1950Nyní Janatův mlýn vlastní Jiří Krch, který mlýn opravil a obnovil tradiční pečení chleba. Chléb v Janatově mlýně se peče v původní peci, která byla modernizována v roce 1950. Pekařská pec si ale příliš slávy neužila, neboť 13. srpna 1951 byl úředním výnosem provoz mlýna a tím i pekařství ukončen. Naposledy experimentálně upekli chléb tamní nadšenci v roce 1987.
Současného pečení se ujala pekařka Šárka Nemešová z Mariánské Stráně. Pekařka podle vlastního receptu upekla první vsázku třiceti dvoukilových bochníků chleba. K tomu majitel mlýnu Jiří Krch dodává, že se dochovaly také původní chlebové recepty po Janatech, které časem také vyzkouší.
Pekařskou pec měsíc dopředu roztápěliPřed samotným pečením nejenže pec v Janatově mlýně vydrhli březovým koštětem, měsíc v ní také pravidelně zatápěli, aby zdivo dostatečně vyschlo. V peci se zároveň nesmí zatápět příliš rychle, zdivo by mohlo popraskat. Čerstvý chléb mohou v Janatově mlýně ochutnat jak místní, tak hlavně turisté, pro které je připravena prohlídka kompletní a zachovalé mlynářské technologie. Celá expozice je zároveň navržena tak, aby nevypadala jako muzeum. Interiér a zařízení mlýna má evokovat běžný život v mlynářském a pekařském řemeslu.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Mykologové: V Česku začíná houbařská sezona. Lze tu najít i houby ze Středomoří (01.06.2024)
- Farma Bezdínek na Karvinsku vybudovala skleník pro rajčata a energocentrum (31.05.2024)
- VIDEOSERIÁL Selský rozum – jak zastavit pokles živočišné výroby? (31.05.2024)
- Správa: ČR je opět zemí bez ptačí chřipky, poslední ohnisko bylo 19. března (31.05.2024)
- Senátoři dnes schválili novelu, která dává zelenou agrovoltaice (31.05.2024)
- Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku (31.05.2024)
- Agrolesnictví se zvolna v ČR prosazuje jako alternativa zemědělského hospodaření (31.05.2024)
- Na první pohled sympatická, ve skutečnosti ničitel. Pálavou se šíří invazní klejicha (31.05.2024)
- Investiční alkohol řeší na Vysočině policie, může jít o podvod za miliony (31.05.2024)
- Úspěšná jihočeská Simmental tour (31.05.2024)