Souhrn událostí uplynulého dne – 13.8.2018

V Polabí čeká pěstitele letos už druhá sklizeň jahod. Inspirovali se ve Skotsku

V Polabí v pátek zahájili v pořadí už druhou letošní sklizeň jahod. Družstvu nedaleko Hradce Králové to dovoluje nová hydroponická metoda pěstování, která pochází ze Skotska. Pěstování rostlin bez půdy, ve výživovém roztoku se speciálním substrátem, dobře funguje i v suchých oblastech.

ČSÚ: Sklizeň obilí meziročně klesne o 7,5 %, úroda řepky stoupne

Sklizeň obilí bude letos o 7,5 procenta nižší než loni, zemědělci ho sklidí 6,345 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad. Prvotní odhad před měsícem byl pesimističtější a předpokládal pokles proti loňsku o 8,2 procenta.

Sedláci nemají seno pro zvířata. Bojí se katastrofy

Léto ještě zdaleka neskončilo, ale zemědělci již myslí na zimu. S obavami. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu mnohými z nich chybí sláma i seno pro jejich hospodářská zvířata. První seč přinesla oproti běžným rokům o deset až dvacet procent sena méně.

Možnost dřívějšího pokosení ploch s chřástalem

V souvislosti se suchem, které zasáhlo Česko, se na ministra zemědělství Miroslava Tomana obrátily nevládní organizace s požadavkem povolit dřívější pokosení pozemků zařazených do titulu Ochrana chřástala polního, a to na základě institutu ohlášení zásahu vyšší moci.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info