Ministr zemědělství Miroslav Toman představil nového generálního ředitele Lesů ČR

Ministr zemědělství Miroslav Toman představil nového generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Josefa Vojáčka. Funkce se ujme k 1. září 2018.

„Mým hlavním zájmem je, aby státní podnik vedl skutečný odborník, proto jsem se řídil doporučením odborné výběrové komise. Nový ředitel má s vedením lesního podniku bohatou zkušenost, věřím proto, že se dokáže razantně vypořádat s náročnými úkoly, jako jsou kůrovcová kalamita, sucho v lesích, propad cen dřeva či spolupráce s dodavateli prací,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nový ředitel LČR Josef Vojáček vnímá jako aktuální výzvu boj s důsledky klimatických změn, z nichž zásadní je řešení šíření kůrovce a jím způsobené škody a chřadnutí lesních porostů. Dále ke svým představám k vedení Lesů ČR říká: „Mým cílem je adekvátní reakce na klimatické změny, za což považuji postupnou přeměnu stávajících porostů v druhově a věkově pestré lesy, k čemuž povedou mé aktuální i dlouhodobá zadání a činnost, protože obnova zdravých lesních porostů je výzvou na desetiletí dopředu. Více očekávám také od vedení ředitelů v krajích, kde je potřeba lépe rozhodovat při znalosti prostředí a nebát se za tato rozhodnutí přijímat vlastní odpovědnost. Připraven jsem také ke komunikaci se všemi partnery, jichž se působení Lesů ČR dotýká, od hospodářů a podnikatelů, přes nevládní organizace a přenos poznatků akademické sféry do praxe.“ 

Josef Vojáček je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně. Už v předchozích letech pracoval pro LČR. Nyní je ředitelem státního podniku Vojenské lesy a statky. Působí i v akademické sféře jako člen vědecké rady Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Výběrové řízení na nového generálního ředitele LČR bylo vyhlášeno 26. června 2018, přihlásilo se celkem jedenáct uchazečů. Komisi tvořili dva zástupci akademické sféry z oblasti lesního hospodářství, ředitel ústavu v oblasti lesního hospodářství podřízeného MZe, náměstek pro řízení sekce MZe a ředitel odboru personálního MZe.

Vedením LČR byl pověřen od května 2018 Tomáš Pospíšil poté, co tehdejší ministr Jiří Milek odvolal z vedení firmy Daniela Szóráda.

 

Václav Tampír

vedoucí Tiskového oddělení MZe

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info