Netopýra z bytu vyžeňte, ale nezraňte

V panelovém domě v Plzni bylo až 50 netopýrů. Pořiďte si do oken síť proti hmyzu, radí odborník. „Dívala jsem se v obývacím pokoji na televizi a z ničeho nic sem vletěl netopýr. Začal lítat v bytě jako splašený. Otevřela jsem všechna okna, ozbrojili jsme se s manželem košťaty a asi po hodině se nám ho podařilo vyhnat ven,“ popisuje svůj zážitek Lenka z Plzně-Lochotína. Něco podobného může čekat i další obyvatele kraje.

Právě v těchto bezvětrných a teplých večerech je riziko, že netopýři vletí do bytu, opravdu velké. „Netopýr hvízdavý vytváří v létě samčí a samičí kolonie, čítajících od 20 do 300 jedinců. V tomto období loví velmi aktivně, aby si vytvořil dostatečné tukové zásoby na zimní spánek. Kolonie se na podzim smísí kvůli páření a mohou dosáhnout až 600 členů. Od října se postupně ukládají k zimnímu spánku,“ vysvětluje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Chcete-li se setkání s netopýrem vyhnout,, stačí dodržovat jednoduché pravidlo. „Když odjíždíte na dovolenou, nenechávejte otevřená okna netopýři si jich všimnou a pak vás čeká úmorný a nepříjemný úklid. Nenechávejte otevřená okna ani když jedete do práce, stačí opravdu jen pár hodin,“ radí Makoň.

Podobná situace může nastat i v panelových domech při otevřených oknech v mezipatrech. Světla výtahu nebo rozsvícená chodba jsou lákadlem pro hmyz, který následně vábí i netopýry. „Na Doubravce jsme teď museli z panelového domu vyhánět až 50 jedinců. Přitom stačí pořídit si do oken síť proti hmyzu, která čtyřcentimetrové netopýry zastaví. Pak můžete mít otevřeno dokořán i večer,“ radí dále Makoň.

Pokud se vám nakonec netopýr do bytu dostane, není třeba volat policii, hasiče ani záchranou stanici. Nejsnazší je napnout v rukou prostěradlo nebo deku a netopýra tak vytlačit ven. Vyhnat se dá i za pomoci ručníku nebo utěrky máváním ho jednoduše vyženete z bytu. Snažte se však netopýry nezranit jsou chránění a nemohou vám ublížit.

 

Jiří Šolc

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info