Šobes v Podyjí? Místo, kde víno pěstovali už staří Římané

Jihovýchodně od Znojma, jen pár kilometrů od hranic s Rakouskem, se v Národním parku Podyjí skrývá vinice, která i díky unikátní poloze patří mezi evropskou vinařskou špičku.7

Na úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje leží vinice Šobes, jedna z nejstarších a nejznámějších viničních tratí v České republice. Odborníky je dokonce řazena mezi deset nejkvalitnějších evropských vinařských poloh.

Nachází se v lokalitě Devět mlýnů uprostřed Národního parku Podyjí, v katastru vinařské obce Podmolí. V letních měsících můžete přímo na vinici ochutnat místní vína a poté se vydat na průzkum i do okolních zajímavých vinařství.

Týdny vinaře v Šaldorfských sklepechOd května do konce září postupně otevírá sklepy třináct vinařů, každý týden alespoň jeden z nich. Otevřeno od 17 do 21 hodin. Informacenajdete na info-tabulích v Šaldorfských sklepech a na webu.

Navštívit Znojemsko a nevidět viniční trať Šobes by bylo velkou chybou. V létě je možné v půvabném autentickém prostředí na vinici ochutnat některá šobeská vína, někdejší šperky hodovních stolů moravských knížat i českých králů. O oblíbenosti a kvalitě místního vína svědčí také fakt, že jsou zdejší ryzlinky či Rulandské šedé vyprodány téměř ještě před sklizní.

Za své vynikající vlastnosti vděčí toto víno právě speciál-nímu mikroklimatu a ideální poloze vinice. Ležící totiž v nižší nadmořské výšce na prosluněném jižním svahu, jenž je chráněn ze severozápadu i severovýchodu proti větrům.

Zvláštní význam má i řeka Dyje, teplé dny a chladnější noci, mlhy a nakonec i kamenitá, kyselá hlína na rulovém podkladě, která přes den nasává sluneční teplo a v noci je zase intenzivně vyzařuje. Zdejší mikroklima se podobá podmínkám například na Rýně či v údolí francouzské Rhôny.

Znojemské víno ocenila i vévodkyně Camilla

V roce 2000 proběhl archeologický průzkum v horní části vinice a prokázal, že místo bylo osídleno už prakticky pět tisíc let před naším letopočtem a první vinice tu údajně založili římští legionáři. I ve středověku byla lokalita využívána k pěstování vinné révy, místní víno bylo proslulé svou kvalitou a v 19. století dodáváno na císařský dvůr a do významných vídeňských restaurací.

Plocha celé viniční trati má asi šestnáct hektarů, vinná réva se pěstuje na ploše jedenácti, zbytek zabírá překrásný meruňkový sad. Lokalita je dokonce řazena mezi deset nejlepších vinařských poloh v Evropě. Vinici v současnosti vlastní společnost Znovín Znojmo, a ve spolupráci s městem Znojmem chystají podklady pro přihlášení do seznamu UNESCO.

Šobeské víno se dodává i na České velvyslanectví v Londýně. Díky tomu se mok dostal i ke rtům Camilly, vévodkyně z Cornwallu a manželky následníka britského trůnu prince Charlese.

Po ochutnání dvou krabic nejlepších vín, které jí daroval český velvyslanec Libor Sečka, mu poslala děkovný dopis: „Chtěla jsem hlavně napsat, abych poděkovala za Vaši šlechetnost, kterou jste projevil ve formě zaslání vynikajícího výběru moravských vín z Vašeho rodného města Znojma. Poté, co jsem je ochutnala, už velmi dobře chápu, proč jste tak hrdý na vína z tohoto regionu!“

Pozdravy z národního parku

Za každou lahví dobrého vína stojí léta zkušeností i hromada dřiny na vinicích a ve sklepě. To vědí i ve vinařství Trávníček & Kořínek v Hnanicích nedaleko Znojma. Víno je pro ně vášní, o vinice se starají šetrně, místo chemie je totiž chrání příroda.

Ve sklepě využívají jak moderní technologie, tak i klasické zrání ve dřevěných sudech, včetně barikových. Rádi se také vydají do neprobádaných vod, třeba s tisíce let starou gruzínskou technologií kvevri.

„Jde o experiment pro vlastní potěšení, kvevri je gruzínská terakotová nádoba zakopaná pod širým nebem. Hrozny se v ní během roku samy přemění na víno, které má kvůli maceraci na slupkách mimořádně vysoký obsah taninů. Potřebuje pak ještě uležet, aby se náležitě zakulatilo. Díky tomu nabízí naprosto výjimečný zážitek, který ale ocení jen skuteční znalci,“ vysvětluje vinař Petr Kořínek.

Navštívit tu můžete řízenou degustaci, při které si o víně popovídáte, a zakoupit i zážitkové sezonní menu. Osobně doporučuji zejména jejich tematickou vinnou řadu Pozdravy z Národního parku.

Nižší obsah alkoholu a pestrá paleta chutí a vůní této řady vín jsou ideální, pokud potřebujete osvěžení při toulkách nádhernými scenériemi Podyjí. Národní park vám však připomenou kdykoliv nejen ve sklence, ale také propracovanou etiketou s obrázky místních živočichů. Viněty dokonce získaly ocenění Red Dot Award 2015 a Pentaward 2015.

Nový Šaldorf musíte ochutnat

Oblíbeným cílem místní vinné turistiky je i Nový Šaldorf. Právě odtud pochází i herečka Národního divadla Martina Preissová.

„Narodila jsem se kousek od Znojma, naše rodina odjakživa vlastnila sklep a vyráběla víno. Takže na vinici a mezi sudy jsem si jako malá hrála a první deci jsem si dala už v útlém dětství,“ popisuje Martina Preissová a dodává:

„Ano, Znojmo je krásné slunné město. Doporučuji navštívit zejména jeho rotundu a místní hrad. Pokud ale cestujete za vínem, nikdy nevynechejte Šaldorfské sklepy. Koneckonců i samotná procházka kolem řeky Dyje je balzámem pro oko a duši.“ Na otázku, jací jsou její nejoblíbenější místní vinaři, říká se smíchem: „Samozřejmě můj bratr a jeho rodinné vinařství U Stehlíků. A také vinařství rodiny Nápravovy.“

V Novém Šaldorfu se rovněž nachází historicky pojatý sklep Vinařství Špalek, rodinného biovinařství, které hospodaří na deseti hektarech vinic na Kraví Hoře u Znojma.

Jako vůbec první vinařství na Znojemsku zavedlo právě v Šaldorfu gravitační zpracování vína, nejšetrnější způsob zpracování hroznů s minimem zásahů čerpadel.

Kromě tradičních bílých, růžových a červených vín vyrábí i speciální ledová vína, vína zrající na kvasnicích a v dubových sudech (Surlie) a vína přírodní, vyráběná ze šlapaných hroznů a kvašená divokými kvasinkami (Edelspitz). Jejich likérová vína Šaler ocení i milovníci tvrdých nápojů.

Znovín na Znojemském vinobraní

Pátek 14. 9. 201814.00 - 20.00 - Loucký klášter - mázhaus „Kladivo“ - posezení a prodej sudových vín a burčáku14.00 - 20.00 - naučná ochutnávka a prodej vín ve Státním archivu Znojmo, Divišovo náměstí14.00 - 24.00 - mázhauz ve firemní prodejně na Horní České, prodej burčáku a jakostních vín 

Sobota 15. 9. 201810.00 - 20.00 - Loucký klášter - mázhaus „Kladivo“ - posezení a prodej sudových vín a burčáku10.00 - 20.00 - naučná ochutnávka a prodej vín ve Státním archivu Znojmo, Divišovo náměstí10.00 - 24.00 - mázhauz ve firemní prodejně na Horní České, prodej burčáku a jakostních vín

Neděle 16. 9. 20189.00 - 18.00 prodej burčáku a vín v Louckém klášteře ve Znojmě9.00 - 18.00 ochutnávky vín na stáncích ve vinicích Šobes a Staré vinice

 

Autor: Ilona Smejkalová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info