Pekaři se obávají, že kvůli nižším výnosům obilí zdraží mouka a pečivo

Letošní sucha ovlivňují výnosy sklizně pšenice. To může podle Jaroslava Chocholy ze Společenstva mlynářů a pekařů vést ke zdražování mouky i finálního pečiva. Na konečné výkupní ceny obilí, stejně jako na reakci mlýnů a pekařů si ale budeme muset ještě počkat.

Důsledkem sucha, podle některých zdrojů, klesají zemědělcům letošní výnosy obilí. Při markantním poklesu může dojít k zvýšení jeho výkupní ceny. Vyšší ceny se následně promítnout do všech navazujících odvětví, od výroby mouky až po konečné pečivo.

Předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole odhaduje, že cena pečiva by se mohla navýšit o 25 až 30 haléřů. To však nemusí být konečné navýšení. Pokud by se k zdražování přidali i obchodníci, mohlo by být pečivo ještě dražší.

Výhledy predikují nižší sklizeň obilí a vyšší výnosy z řepky

Podle červencových odhadů statistiků by měla letošní sklizeň obilovin dosáhnout 6,2 milionu tun. Oproti loňskému roku to znamená pokles o 8 procent.  Naopak řepky by se letos mělo sklidit o 6,5 procenta více. Pekárny a mlýny pro svou produkci nejvíce potřebují ozimou pšenici, které bude odhadem sklizeno 4,3 milionu tun. „To je z pohledu domácí spotřeby zcela dostačující,“ říká Jaroslav Chochole.

Dopředu však nelze nic stoprocentně predikovat. Přesná statistická data budou k dispozici později. Finální cena letošní produkce se teprve určí. To je také důvod, proč zemědělci zatím obilí z nové sklizně neprodávají. I přes výhledy nižší sklizně, proto nutně nemusí dojít k zvýšení cen obilí a následných pekárenských produktů.

 

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info