Podzimní kuchyně: Batáty jsou bohaté na betakaroten a draslík

Říká se jim sladké brambory, i když s bramborami nejsou botanicky příbuzné. A přestože mají sladší chuť, nemusíme se bát, že by byly méně zdravé. Naopak - batáty obsahují výjimečné množství betakarotenu a draslíku. Jak je využít v kuchyni?

Říká se, že s batáty můžeme naložit stejně jako s brambory. To je do jisté míry pravda, je však třeba připomenout, že batátů existuje více druhů a odrůd. V zásadě je můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin: klasickým bramborům se více podobají batáty s bílou tvrdší dužninou, která i po uvaření udrží tvar, naopak batáty se žlutou až oranžovou dužninou svou konzistencí připomínají spíš dýně a vlivem varu změknou tak, že je můžete rozmixovat na pyré a připravit z nich chutnou polévku nebo je zapracovat do těsta na koláč.

Pokud vám pro svou nasládlou chuť batáty připadají jako samostatná příloha nevhodné, zkuste je zkombinovat s obyčejnými bramborami půl na půl. Řiďte se přitom jejich objemem, nikoli počtem - některé batáty mohou dosahovat hmotnosti až 5 kg!

Rychlým a chutným pokrmem jsou například brambory s batáty a smetanou: Brambory i batáty oloupeme a nakrájíme na kolečka, která naskládáme ve vrstvách do hlubší pánve na trochu oleje. Každou vrstvu jemně osolíme a opepříme, můžeme přidat i zelené bylinky nebo pokrájený čerstvý špenát. Zalijeme kelímkem smetany a vaříme zčásti zakryté poklicí doměkka. Nakonec přidáme strouhaný sýr.

Jak jsme už zmínili na začátku, sladké brambory nemají s klasickými brambory botanicky nic moc společného. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých, má vytrvalou lodyhu s plazivými stonky, které mohou být až pět metrů dlouhé a silně rozvětvené. Ke zdárnému růstu potřebuje povijnice slunečné stanoviště a výživnou hlinitopísčitou půdu, která by měla být v době výsadby dostatečně prohřátá. Batáty tedy vysazujeme nejdříve v druhé polovině května, kdy už nehrozí mrazíky, a sklízíme je během podzimu, kdy lodyhy zaschnou.

Pro vysoký obsah betakarotenu, draslíku, vitamínu B6 a vlákniny patří batáty k nejvýživnějším druhům zeleniny a pomáhají předcházet vzniku srdečních chorob a nádorových onemocnění. Zároveň působí příznivě i na psychiku, což se bude hodit zejména s příchodem podzimu. Nejvíce cenných látek z batátů dostanete, když je budete jíst i se slupkou - třeba pečené s česnekem a bylinkami.

 

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info