Silná vichřice zasáhla Česko. Na řadě míst zastavila vlaky, lidé zůstávají bez elektřiny

Silný vítr v Česku v noci na pondělí omezil vlakovou i automobilovou dopravu. Energetická společnost ČEZ po větrné noci eviduje ještě 60 000 odběrných míst bez elektřiny, opravy se zřejmě protáhnou do úterka. E.ON hlásí zhruba 7000 domácností bez proudu na jihu Čech a 4300 na jižní Moravě. V Olomouckém kraji se po pádu stromu na chatu zranili dva lidé, v Menharticích na Třebíčsku spadla stodola na auta. U Krušovic na Rakovnicku v noci spadlo šest sloupů velmi vysokého napětí do vedení vysokého napětí. V okresu je bez proudu asi 7000 domácností.

Tlaková níže Fabienne zasáhla Česko. Doprovázely ji bouřky a silný vítr. Hasiči proto v neděli zasahovali  po celé republice víc než tisíckrát, nejčastěji ve středních a jižních Čechách. Výstraha před vichřicí platila od nedělních 18 hodin do pondělních 6 hodin ráno.

V pondělí v sedm hodin ráno podle webu Českých drah vlaky nejezdily celkem na pěti tratích. Mimo provoz zůstávaly úseky mezi Strakonicemi a Katovicemi, Pískem a Putimí a Jindřichovým Hradcem a Kardašovou Řečicí, nově přibyly tratě mezi Jarošovem nad Nežárkou a Popelínem na Jindřichohradecku a Branicemi a Červenou nad Vltavou na Písecku. Do trolejí strom spadl mezi Opavou a Děhylovem, na trati do Ostravy jezdí jen motorové vlaky. 

Spadlé stromy omezily provoz také na řadě silnic. Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku narazila dodávka do spadlých drátů, nikdo nebyl zraněn. Na Ostravsku najel nákladní vůz do spadlého stromu. Ve tříkilometrovém úseku mezi Prostějovem a Vyškovem na dálnici D46 vítr povalil dopravní značení do jízdních pruhů.

V chatové osadě Suchý Žleb u Hluboček na Olomoucku zranil pád stromu dva lidi. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové skončili v nemocnici.

U Krušovic na Rakovnicku v noci spadlo šest příhradových stožárů velmi vysokého napětí 110 kV do křižujícího vedení napětí, které se také přetrhalo. Podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové  je v okresu nyní bez proudu asi 7000 domácností. 

Tlaková níže Fabienne po krajích

  • Hasiči v Libereckém kraji měli kvůli silnému větru a dešti v noci na pondělí zhruba 25 výjezdů převážně k popadaným stromům. Energetici ráno evidovali tři poruchy na vedení vysokého napětí. Ve Skalici u České Lípy narazil vlak v noci do spadlého stromu,

  • Jihomoravští hasiči v noci na dnešek kvůli silnému větru vyjížděli asi na 50 míst. V Hatích na Znojemsku hasiči v noci také upevňovali utrženou plechovou střechu.

  • Moravskoslezští hasiči vyjeli během noci k více než 150 událostem. „Relativně větší škody mohly způsobit čtyři spadlé stromy na různých místech kraje na zaparkovaná vozidla, v nichž ale nebyli lidé,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. 

  • Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli  zhruba k 35 událostem spojeným s vichrem. Ráno odstraňovali tři poruchy vysokého napětí na Děčínsku.

  • Na Vysočině hasiči evidují více než 60 výjezdů. Na Třebíčsku nejezdil v noci kvůli překážce na trati vlak a v Menharticích na Třebíčsku spadla stodola. 

  • Hasiči kvůli bouřkám a silnému větru zasahovali v Jihočeském kraji od nedělního večera do pondělního rána u 220 událostí. Kvůli nočním bouřkám a silnému větru zůstávalo dnes po ránu v Jihočeském kraji přibližně 7000 domácností bez elektřiny.

  • Hasiče ve Zlínském kraji zaměstnal v neděli večer a v noci na pondělí silný vítr. V souvislosti s nepříznivým počasím evidují 35 výjezdů. Energetici evidují v kraji dvě poruchy na vedení vysokého napětí, bez elektřiny jsou stovky lidí.

  • Středočeští hasiči vyjížděli v noci kvůli větru téměř 250krát. V celém Středočeském kraji je bez elektřiny asi 10.000 domácností, energetici evidují aktuálně 12 poruch na vysokém napětí.

  • Na zaparkovaná osobní auta, železniční trať, dálnice či rodinné domy spadly v noci na dnešek v Olomouckém kraji stromy, které vyvrátil silný vítr. Poryv byl na některých místech tak silný, že sroloval i střechy. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové byli v chatové osadě Suchý Žleb u Hluboček dva lidé zraněni po pádu stromu na chatu. Skončili v nemocnici. Hasiči řešili 90 událostí.

  • V Karlovarském kraji byly spadlé stromy příčinou dvou nehod na železnici. Obešly se bez zranění a vážnějších škod. V jednom případě hasiči vyjížděli s mobilním elektrickým agregátem do Březové na Karlovarsku k pacientovi, který byl napojen na přístroje a výpadek proudu by ho mohl ohrozit.

  • Stovky hasičů a energetiků v Plzeňském kraji jsou stále v terénu kvůli vichřici, která v neděli večer zasáhla celý západ Čech. Zhruba na 350 místech nejde elektřina, v pondělí  v 06:00 bylo ještě hlášeno 34 poruch na vedení vysokého napětí. Hasiči stále odstraňují zejména popadané stromy.

  • V Praze hasiči od nedělního večera do pondělních 07:00 zasahovali u tří desítek událostí. V Lipencích museli zajistit uvolněnou střechu, v Nuslích se utrhla plachta na rozestavěné části domu. V Herálecké ulici v Záběhlicích se strom vlivem větru opřel o obytný dům.

  • Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali v neděli odpoledne, večer a v noci kvůli silnému větru a dešti u 30 událostí. Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali v neděli odpoledne, večer a v noci na dnešek kvůli silnému větru a dešti u 30 událostí.

  • V Pardubickém kraji měli hasiči od neděle večer do pondělní šesté hodiny ranní 88 zásahů.„Ve třech případech hasiči museli pomáhat u dopravních nehod, kdy padající strom zkomplikoval jízdu řidičům, kteří narazili do spadlých stromů. Jeden řidič s vozem zůstal uvězněn mezi dvěma stromy ve Svojanově. Naštěstí se nehody obešly bez zranění,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

„Situace, co se týká oprav, je tady nejsložitější, my řešíme několik možných variant,“ řekla Holingerová. Jednou z nich je, že technici vybudují takzvaný bypass, tedy provizorní přemostění, kterým do oblasti opět přivedou elektřinu. 

ČEZ: 60 tisíc odběrných míst zůstává bez elektřiny

ČEZ ještě k nedělním 23:00 evidoval 140 000 odběrných míst bez elektřiny. „Během noci se nám podařilo tento stav snížit více jak o polovinu,“ uvedla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Poruch na vysokém napětí byla v 07:00 stovka. „Aktuálně řešíme nejvíce poruch v Plzeňském kraji (Domažlicko, Tachovsko), Středočeském kraji (Berounsko, Rakovnicko a Kladensko) a Moravskoslezském a Olomouckém kraji (Karvinsko, Bruntálsko, Nový Jičín),“ uvedla mluvčí.

Odstranění většiny poruch na vedení vysokého napětí předpokládá ČEZ během pondělí „Jisté je, že opravovat poruchy budeme i během zítřejšího dne (úterý). Mělo by se jednat však již jen o poruchy na hladině nízkého napětí,“ doplnila mluvčí. Na Rakovnicku, kde spadlo šest stožárů velmi vysokého napětí, budou muset energetici postavit náhradní vedení.

E.ON ráno řešil v jižních Čechách 14 poruch na vedení vysokého napětí, večer jich bylo 15. „Nejvíce bylo zasaženo Strakonicko. V průběhu noci se některé poruchy podařilo na dálku opravit, nicméně jiné kvůli přetrvávajícímu silnému větru přibyly,“ uvedla mluvčí firmy Martina Slavíková. Počet odběrných míst bez proudu se během noci snížil z 20 000 na 7000, nejvíce z nich je na Jindřichohradecku.

Poruchy, které E.ON v noci na pondělí zaznamenal na Vysočině, se už podařilo odstranit. Na jižní Moravě se závad na vysokém napětí objevilo 11, osm už je opraveno. Problémy přetrvávají na Břeclavsku a v okolí Otrokovic na Zlínsku. „Na Moravě je momentálně bez elektřiny zhruba 4300 odběrných míst. Na odstranění potíží intenzivně pracujeme,“ dodala Slavíková.

Lesy ČR: Vítr poničil asi 300 tisíc stromů

Vichřice podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) poničila přibližně 300 000 metrů krychlových dřeva. Uvedla to mluvčí LČR Eva Jouklová s tím, že se jedná asi o 300 000 stromů. 

Při roční těžbě kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva představují víkendové polomy necelá čtyři procenta roční těžby Lesů ČR.

Nejsilnější vítr byl podle lesníků v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Plzeňském kraji. Právě v těchto krajích by škody v lesích měly být největší.

Nárazy větru na horách přesahovaly i 110 kilometrů za hodinu  

Podle meteorologa ČT Michala Žáka dosáhly v nizších polohách nárazy větru rychlosti 70 až  90 kilometrů za hodinu. Na horách byl vítr ještě silnější. Nejvíc na hřebenech Krušných hor a Krkonoš, kde nárazy přesahovaly i 110 kilometrů za hodinu.

Během pondělí by se podle Žáka nárazy větru měly zklidnit. „Budou se pohybovat mezi 55 až 75 kilometry za hodinu,“ uvedl s tím, že na horách můžou být ještě o něco vyšší. 

Tlaková níže Fabienne zasáhla i okolní země. Poměrně velké škody napáchala v sousedním Německu a prohnala se i například Polskem, Rakouskem a Slovenskem. Silný vítr se očekává také na Jadranu, zejména u chorvatského pobřeží, kde můžou nárazy větru u pobřeží dosahovat 110 až 130 kilometrů za hodinu. 

 

Autor ban, paf, tev

zdroj: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info