Indonésie bojuje s palmovým olejem. Prezident zastavil vznik nových plantáží

Indonéský prezident Joko Widodo vyrazil do boje s palmovým olejem. Podepsal totiž nařízení, které zakazuje vydávání povolení pro vznik palmových plantáží. V následujících třech letech tak žádné nové nevzniknout. Požádal také o přezkum povolení stávajících. Informoval o tom server The Jakarta Post.

Podle hnutí Greenpeace bylo od roku 2015 kvůli produkci palmového oleje odstraněno více než 130 tisíc hektarů lesů, což je oblast o rozloze dvakrát větší než Singapur.

Producenti palmového oleje jsou také obviňováni z ničení životního prostředí, proto prezident současně nařídil přezkum stávajících plantáží.

Omezení konfliktů

Prabianto Mukti Wibowo, náměstek pro Koordinaci ekonomických záležitostí, uvedl, že moratorium, které prezident podepsal, slouží k omezení některých konfliktů, které vznikají zejména mezi drobnými vlastníky a obrovskými korporacemi, které hospodaří v přírodních lesích. Podle něj bylo toto rozhodnutí nutné, protože je potřeba vyjasnit zákonná práva vesničanů a drobných zemědělců.

„Jsme si vědomi toho, že mnoho plantáží palmového oleje se nachází v přírodních lesích. Prezident proto instruoval všechny úředníky a provinční vlády, aby přehodnotili povolení. Také jim dává pokyn, aby odložili otevření nových plantáží," dodal.

Palmový olej se vyrábí hlavně v Malajsii a Indonésii. Používá se po celém světě do množství produktů, od kosmetiky po potraviny. Je také velkým zdrojem vývozních příjmů pro obě země, i když většina zisků putuje několika konglomerátům.

Právě obrovský nárůst jeho produkce bývá terčem celosvětových kampaní ochranářů přírody a dalších organizací. Ty tlačí spotřebitele k tomu, aby od spolupráce s producenty zapojenými do ničení tropických lesů upustili.

Nedozírné důsledky pro ekosystém

Kvůli zakládání nových plantáží totiž bývají původní lesy vypalovány. To má nedozírné důsledky nejen pro místní ekosystém, ale i pro obyvatele.

Například na podzim 2015 se vypalování vymklo producentům palem z rukou, a zemi tak zastihla vlna silných požárů, při kterých více než půl milionu Indonésanů mělo vážné dýchací problémy. Ekologové tehdy hovořili o katastrofě. 

V některých oblastech, kde tropický prales díky pěstování palmy olejné zcela zanikl, výrazně poklesla populace i některých ohrožených druhů zvířat, jako jsou například orangutani, kteří se nacházejí pouze v Indonésii a Malajsii.

 

Autor: Andrea Gričová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info