Souhrn událostí uplynulého dne – 16.10.2018

Změna klimatu udělá z piva luxusní zboží, říká studie. Cena může vzrůst dvojnásobně

Stejně jako čokoláda, káva a víno se pivo může v budoucnu stát obětí klimatických změn; ty povedou až ke dvojnásobnému zvýšení jeho průměrné ceny. Uvádí to mezinárodní skupina vědců ve zprávě, kterou dnes otiskl odborný časopis Nature Plants.

Světový den chleba – pekaři oslavili 100. let výroby chleba v České republice

Již 100 let jsme samostatnou republikou. Stejné výročí slaví i moderní pekařské řemeslo v Čechách a na Moravě. 15. října 2018 se uskutečnil symbolicky v prostorách Břevnovského kláštera, odkud se roku 993 datuje první zmínka o výrobě chleba v Praze desátý ročník Světového dne chleba.

Úroda byla špatná. Zdraží chleba, brambory i zelenina

Ceny některých potravin v obchodech brzy porostou. Ještě do konce roku zdraží mouka, chleba, pečivo a další pekárenské výrobky, porostou i ceny brambor a některých druhů zeleniny. Naopak příliš se zřejmě nebudou měnit ceny domácího ovoce a cukru.

Elektřina z kávy. Vědci našli způsob, jak změnit zbytečný odpad na energii

Ceny fosilních paliv i snaha ochránit klima planety vedou vědce k výzkumu nejrůznějších alternativ. Jednou z nich je i snaha měnit biologické odpady na energii. Káva může být velmi dobrým zdrojem, naznačuje nový anglický výzkum.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info