Déšť nepřichází, Česko i na podzim vysychá. Meteorologové varují před požáry

Sucho vládne Česku i na podzim. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu na zvýšené riziko požárů, která se týká severozápadu Čech a také části jižní Moravy. Výstraha platí až do odvolání. Meteorologové doporučují nerozdělávat oheň, lidé by tak neměli vypalovat trávu. 

Letošní léto poznamenalo velké sucho. Příznivci železnice museli oželet jízdy parních lokomotiv, milovníci buřtů zase táboráky v přírodě. Mohlo by se to opakovat i na podzim. Zákazy sice vydávají radnice, ale na základě informací meteorologů. A ti znovu vydali výstrahu kvůli zvýšenému riziku požárů.

Požáry hrozí kvůli suchu zejména na severozápadě Čech a jihu Moravy. Konrétně výstraha platí pro celý Ústecký kraj, Českolipsko (v Libereckém kraji) a západní část Jihomoravského kraje, tj. nikoli pro Blanensko, Hodonínsko a Vyškovsko.

Meteorologové doporučili nerozdělávat oheň, nemanipulovat venku s otevřeným ohněm a nekouřit. Znamená to tedy například, že by se lidé měli zdržet podzimního pálení trávy nebo spadaného listí.

Sucho už je na více než 70 procentech území

Suché počasí s nedostatkem srážek v Evropě přetrvává, v Česku se podle aktuálních informací vědeckého týmu Intersucho za poslední týden sucho rozšířilo z 55 procent území republiky na 71 procent. Z toho na 30 procentech je sucho výrazné.

O prázdninách měli hasiči navzdory výstrahám a zákazům rozdělávání ohňů nejvíce práce za poslední tři roky, tedy od suchého léta 2015. K požárům letos zatím vyjížděli 5562krát, což byla pětina všech zásahů. Oproti jiným rokům přibylo zejména požárů v přírodě. Ve srovnání s minulým rokem přibylo požárů téměř dvojnásobně a zemřelo při nich dvanáct lidí.

 

Autor mld

zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info