Souhrn událostí uplynulého dne 25. 10. 2018

Žatecký chmel v Číně nevypěstují

Letošní horké a suché léto způsobilo chmelařům velké ztráty. Úroda je nižší o třetinu. Největším problémem jsou dlouhodobé kontrakty. Přestože se urodilo méně, prodávat se bude chmel za stejné ceny jako loni. Nahradit český chmel zahraničním ovšem pivovary nemohou.

Zvýšení počtu hospodářských zvířat vodu krajině nepřinese

Ačkoli je dnešní společnost náchylná vnímat jen jednoduchá a jednoznačná řešení, minimálně v přírodě a v životním prostředí žádná taková řešení neexistují. Krajinu v její nekonečné rozmanitosti prostě nelze ohraničit úřednickým nebo lobbistickým šuplíkem s tím, že nápravu jejího stavu plošně zajistí jedno konkrétní opatření.

Rybáři a myslivci se asi budou muset obejít bez olova, Brusel ho chce zakázat

Olověné broky a rybářská olůvka otravují ptactvo, proto by měly být zakázány. Navrhuje to studie Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), kterou předložila Evropské komisi. Ta v příštích měsících o zákazu rozhodne. Problém se kromě myslivců a rybářů týká také policistů či sportovních střelců.

Stát dá lesníkům od roku 2019 o 640 mil. Kč více, schválila vláda

Stát bude od příštího roku přerozdělovat na podporu lesníků o 640 milionů korun více. Větší příspěvky by měly pomoci sázení zpevňujících dřevin, podporovat drobnou zvěř ve volné krajině nebo snižovat škody způsobované větší zvěří na lesních porostech. Vyplývá to z návrhu novely nařízení vlády, který dnes kabinet schválil.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info