Opava se loučí s legendární „čtrnáctkou“, bude mít trolejbusové pivo

Prvním pivem na světě, které je věnováno trolejbusu, se může pyšnit slezská metropole. Opavská čtrnáctka bude v prodeji u příležitosti symbolického rozloučení s vozy Škoda 14 Tr. 

Pivní sklenice je záměrně pojata v retrostylu. Vzhled etikety byl inspirován původním provedením etikety opavského výčepního piva Zlatovar z 80. let 20. století.Foto: Archiv Libora Hinčicy

Není čtrnáctka jako čtrnáctka. Tato číslovka se ukrývá nejen v názvu legendárních trolejbusů Škoda 14 Tr, jejichž provoz v Opavě se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci, ale přesně tolik stupňů má také speciální pivo, které bylo pro rozloučení s těmito vozy uvařeno. Netradiční upomínkový předmět zhotovil Pivovar Herold Březnice.

„Pivní sklenice je záměrně pojata v retro stylu, chtěli jsme lahve staršího typu, které jsou v běžném oběhu. Vzhled etikety byl inspirován původním provedením etikety opavského výčepního piva Zlatovar z osmdesátých let dvacátého století, kdy začaly být do Opavy trolejbusy Škoda 14 Tr dodávány. A jelikož se jim všeobecně podle typového označení přezdívá ,čtrnáctka', nabízelo se využití tohoto slangového označení i pro název piva, které se rovněž lidově pojmenovává podle počtu stupňů,“ vysvětlil šéfredaktor časopisu Československý dopravák Libor Hinčica.

Původní titulky z dobového tisku byly po třech týdnech vyměněny za nové, tentokrát smyšlené. Ty mají připomínat den, kdy zřejmě poprvé vyjel do provozu první vůz typu 

Právě on je zároveň autorem nápadu na velkou akci, která se u příležitosti rozloučení s trolejbusy v sobotu 10. listopadu po celé Opavě a jejím okolí uskuteční. Najít pivovar, který by zlatavý mok uvařil, nebylo jednoduché. Nakonec se to poštěstilo až v Březnici u Příbrami.

„Požadovali jsme čtrnáctistupňové světlé pivo, které bude stáčeno do lahví. Řada oslovených minipivovarů však byla schopna nabídnou jen pivo, nebo jen skleněný obal, ne obojí. Potíž nastala i při hledání vhodného termínu pro stáčení. Pivo by mělo být v prodeji pouze během akce právě 10. listopadu,“ dodal Libor Hinčica.

Celkem bylo vyrobeno 1400 lahví, které budou k dostání ve stánku ve vozovně. S největší pravděpodobností jde o první pivo na světě, které je věnováno konkrétnímu typu trolejbusu.

Autor: Veronika Bernardová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info