Souhrn událostí uplynulého dne – 7.11. 2018

Brněnští vědci odhalili tajemství úspěchu invazivních rostlin. Hlavní roli podle nich hraje výška

Moravským vědcům vyšel v prestižním vědeckém časopise Nature Communications článek, ve které vysvětlují, jak je možné, že se některé rostliny stanou invazivními, a jiné ne. Funkční vlastnosti nepůvodních rostlin, jako je jejich výška či plocha listů, ovlivňují, zda se stanou invazními, nebo ne.

TEST DNES: V jedné lahvi ochucené vody vypijeme až osmnáct kostek cukru

Regály v supermarketech se prohýbají pod řadami ochucených vod v PET lahvích. Lidé je kupují ve velkém – lahev denně vypijí jako nic. V tu chvíli ovšem často překročí doporučenou denní dávku cukru, toho je totiž ve většině nápojů pořádná hromada.

Kůrovec letos v ČR napadne rekordních až 15 milionů m3 dřeva

Současná kůrovcová kalamita je dosud největší v historii českých zemí. Kůrovec letos zřejmě napadne 12 až 15 milionů metrů krychlových dřeva po zhruba šesti milionech metrů krychlových loni. Na dnešním Sněmu lesníků v Hradci Králové to ČTK řekl náměstek ředitele Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) pro výzkum Petr Zahradník.

Zemědělcům se příští rok zvednou národní dotace, schválila vláda

Na národních dotacích by měli zemědělci, potravináři nebo chovatelé zvířat v příštím roce získat 3,8 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 750 milionů korun. Schválila to dnes vláda, informoval na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Největší podíl chce dát ministerstvo hospodářům starající se o zvířata.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info