Souhrn událostí uplynulého dne – 8.11. 2018

Na Moravu přišlo druhé jaro. A to je pro stromy problém, upozorňují vědci z InterSucha

Vědci z týmu InterSucho mluví na Moravě s nadsázkou o druhém jaru. Kvůli vysokým podzimním teplotám a celkově nestandardnímu průběhu letošní vegetační sezony se totiž rostliny chovají tak, jak je to obvyklé na jaře. Uvedl to bioklimatolog Zdeněk Žalud z týmu InterSucho z CzechGlobe AV ČR.

Nový poplatek změní nakládání s odpady. Zelenou naplno dostane spalování

I když se Češi rádi chválí, jak dobře třídí, skutečnost je taková, že skoro polovina domácího odpadu se vozí na skládky za město. Během příštích 17 let ho tam má končit jen desetina, naplánovala EU. Je pravděpodobné, že si za čistší prostředí připlatíme.

Fúzí Penamu a United Bakeries by v Česku vznikl pekárenský obr

Česká pekárenská jednička Penam z holdingu Agrofert má zájem o získání druhé největší pekárny v České republice - United Bakeries. Cena není oficiálně známa, odhaduje se však na stovky milionů korun. Celou fúzi ještě musí schválit antimonopolní úřad. Sloučením by vznikla firma s bezmála 50procentním tržním podílem.

Drůbežáři: Vejce by měla před Vánoci zdražit jen mírně

Výkupní cena vajec v ČR je dlouhodobě po Španělsku druhá nejnižší v Evropě (bez započtení Velké Británie), uvádí Evropská komise. Podle šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) stála v říjnu v obchodech v průměru 3,56 Kč/kus a podle producentů se výkupní cena před Vánoci zvedat nebude.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info