Poslední samice medvěda hnědého grizzly v ČR uhynula v Děčíně

Poslední samice medvěda hnědého grizzly v České republice Helga z děčínské zoologické zahrady uhynula. Zoo Děčín tak přišla o svou ikonu a s chovem medvědů grizzly definitivně končí. ČTK to dnes řekla mluvčí zahrady Alena Houšková.

Samice v posledních letech trpěla velkými bolestmi kvůli pokročilé artróze, proto se odborníci rozhodli ji utratit za přítomnosti veterinárního lékaře. "Nechtěli jsme zbytečně prodlužovat utrpení a bolesti, kdy ani léčba již nepřinášela zlepšení stavu," uvedla Houšková.Helga se dožila 36 let. Ve volné přírodě se tento druh medvěda obvykle dožívá jen pětadvaceti. "Za dosažením takto vysokého věku stojí především kvalitní strava a veterinární péče a další příznivé podmínky, které s chovem medvědů v zoo souvisí," uvedla Houšková.

Do děčínské zoo se Helga dostala společně se samcem Siegfriedem v roce 1983 ze zoologické zahrady v Lipsku, samec jako roční mládě, Helga už jako dvouletá. Díky své majestátnosti se stali tváří děčínské zoo. Helga přivedla na svět celkem pět mláďat. Samec uhynul letos v květnu.

S úhynem samice Helgy chov medvědů grizzly v děčínské zoo skončil.

"Ačkoli jsme v posledních letech ubezpečovali návštěvníky, že bychom rádi v chovu grizzlyů pokračovali a už po úhynu samce jsme zahájili jednání o dovozu nových medvědů grizzly, naše žádost byla koordinátorem zamítnuta. Důvodem tohoto rozhodnutí je nízký stav ohrožení ve volné přírodě a nutnost podpory chovu ohroženějších druhů," uvedla Houšková. Návštěvníci děčínské zoo se tak v budoucnu dočkají jiného druhu medvěda, v úvahu připadají buď medvědi kamčatští nebo brtníci.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info