Souhrn událostí uplynulého dne – 15.11. 2018

Přichází nová generace geneticky upravených potravin. Vědci se obávají, že je lidé nepřijmou

Do obchodů míří nová generace potravin, které jsou vyrobené pomocí biotechnologií. Jako první to budou salátové dresinky a mussli tyčinky vyrobené ze sóji geneticky vylepšené tak, aby prospívala lidskému srdci. První takové výrobky by se měly dostat do amerických obchodů začátkem příštího roku.

Proč uchováváme semena rostlin v podzemních vychlazených trezorech? A proč to není uspokojivé řešení?

Hluboce zakořeněná idea, že každý problém životního prostředí má minimálně jedno uspokojivé technické řešení, dostává trhliny. Výzkumníci z britské Královské botanické zahrady v Kew totiž potvrdili, že skoro třetinu semen světových druhů dřevin v genetických bankách současnými metodami uložit nelze. Píše o tom ScienceDaily.

Průzkum: Pijáci piva letos snížili týdenní spotřebu o půllitr

Čeští pivaři letos týdně vypili meziročně o 1,2 velkého piva méně, týdenní spotřeba klesla na 7,6 půllitru. U žen spotřeba stoupla o 0,4 půllitru na 2,7. Pivo pije téměř devět z deseti mužů a skoro polovina žen.

Poslanci schválili úpravu zelené nafty zemědělcům

Stát bude od příštího roku i nadále vracet zemědělcům část spotřební daně z nafty odstupňovanou podle intenzity chovu hospodářských zvířat. Nově se bude ve výši vratky odrážet i to, zda zemědělec pěstuje i takzvané citlivé plodiny nebo vinnou révu. Zjednodušit se má s tím spojená administrativa.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info