Lesy ČR letos sebraly 366 tun šišek a plodů lesních dřevin. Využijí je při obnově lesů

Celkem 366 tun plodů a šišek – 317 z listnáčů a 49 z jehličnatých stromů letos sebraly Lesy České republiky. I když měli lesníci kvůli suchu obavy z kvality semen, nakonec se podařilo zásoby doplnit. První sazenice z letošní úrody se k obnově lesa využijí na podzim příštího roku.

Letošní úroda byla mimořádná. Sucho sice snížilo kvalitu osiva, například jedle nebo buku, ale takové množství plodů a šišek se v předchozích pěti letech sesbírat nepodařilo. „K obnově lesa potřebujeme stále více listnatých dřevin. Proto je letošní úspěšný sběr důležitý,“ řekl ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Pavel Indra. Sbírat semena lesních dřevin je možné pouze v lese k tomu uznaném. Nejvíce plodů a šišek lesních dřevin se letos sebralo v Bílých Karpatech ve Zlínském kraji, u Hluboké nad Vltavou a Jindřichova Hradce v Jihočeském kraji, na Děčínsku, Litvínovsku a Rumbursku v Ústeckém kraji.  Do konce roku se v horských oblastech Krušných hor ještě sebere asi šest tun smrkových šišek a v lednu deset tun borových. Podnik letos hodně zapojil kromě vlastních zaměstnanců, kteří mají na úspěšném sběru velkou zásluhu, také školy a veřejnost. „Všem děkujeme,“ vzkázala ředitelka Semenářského závodu Lesů ČR Zuzana Neznajová. Většina žaludů a bukvic je nyní u školkařů, tedy pěstitelů sazenic. Z ostatních plodů musí v semenářském závodě získat semeno. „Poté je uskladníme nebo prodáme do lesních školek,“ dodala Neznajová.

Loni podnik nashromáždil 42 tun šišek a plodů – 24 z jehličnatých a 18 z listnatých stromů. V roce 2016 to bylo celkem 122 tun šišek a plodů – 40 z jehličnatých a 82 z listnatých dřevin.

 

Mgr. Eva Jouklová

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: eva.jouklova@lesycr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info