Export Becherovky dosáhl historického rekordu. Likér expanduje i na západ

Společnost Jan Becher Pernod Ricard dosáhla v letošním fiskální roce od července 2017 do června 2018 rekordu v exportu becherovky. Meziročně se zvýšil o osm procent a překročil 3,6 milionu litrů. Karlovarský výrobce likérů nově míří i na západní trhy.

Becherovka se dnes vyváží do více než 40 zemí světa a ve většině z nich se prodává prostřednictvím firem ze skupiny Pernod Ricard. Dobrou pozici má likér v tradičních exportních zemích, jakými jsou Slovensko, Rusko, Německo a Ukrajina. Tam chce firma spolupráci prohlubovat.

"Zároveň jsme se rozhodli rozšířit naši exportní politiku a zaměřit se na expanzi západním směrem. Věříme v úspěch becherovky kvůli její chuťové unikátnosti a mnohostrannému využití. K našim současným prioritám patří země jako USA, Kanada, Velká Británie a Nizozemí. Ve spolupráci s lokálními pobočkami Pernod Ricard jsme se na těchto trzích rozhodli pro spolupráci s třetími stranami," uvádí generální ředitelka JBPR Miroslava Simová.

Dlouholetá tradice

Proti konkurenci chce becherovka zaujmout 210letou tradicí, specifickou chutí obsažených bylin a pověstí pozitivních účinků na trávení. Má také široké možnosti využití. V zemích, kde je dlouhodobě populární, ji spotřebitelé nejčastěji pijí z malých skleniček nebo z tradičního porcelánového kalíšku.

"I v zahraničí znají český vynález BeTon neboli mix becherovky, toniku a plátku citronu, který se proslavil hned při své premiéře na mezinárodní světové výstavě EXPO v Montrealu v roce 1967.

V Rusku si s oblibou do becherovky dávají plátek pomeranče," uvedl Tomáš Radil, globální manažer značky. Becherovka je ale také zajímavou ingrediencí pro barmany po celém světě, dodal.

S exportem becherovky rodina zakladatele začala v první polovině 19. století. Už v roce 1834 se prodávala ve Štětíně, o rok později ve Vídni a Mnichově a v roce 1838 pronikla do Paříže. Postupně se stala jedním z nejúspěšnějších vývozních artiklů Československa.

Prémiové nápoje

Firmu Jan Becher založila v roce 1807 karlovarská rodina Becherů. I dnes je její hlavní činností výroba a prodej prémiových alkoholických nápojů. V roce 1997 se stala součástí skupiny Pernod Ricard, jednoho ze dvou největších výrobců lihovin a vína na světě. Kromě hlavní značky Becherovka Originál vyrábí firma ve vlastním provozu v Karlových Varech také likér Cordial, aperitiv KV 14 a likér Lemond.

Vedle vlastní výroby bylinných likérů a alkoholických nápojů distribuuje na českém trhu společnost Jan Becher Pernod Ricard více než 40 světových značek alkoholu.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info