Nedostatek deště a sněhu sužuje Česko už pět let. Nejvíc severní a východní Čechy

I když se v některých oblastech Česka už objevil sníh, země se dál potýká s nekončícím suchem. Letošek je přitom už pátým extrémně suchým rokem za sebou. Dopady na krajinu se tak podle meteorologů sčítají. Hlavní příčinou sucha je podle odborníků nedostatek srážek – v některých oblastech chybí tolik vody, jako by tam rok nepršelo. Nejhorší situace panuje na severu a východě Čech.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil zprávu s  prvními výsledky vyhodnocení sucha v roce 2018. Ty ukázaly, že se Česko potýká s velkým nedostatkem vody už pět let. Za tu dobu napršelo a nasněžilo v průměru o 13 procent vody méně než obvykle –  jako kdyby v součtu osm měsíců vůbec nepršelo.

Podle ČHMÚ lze za sucho považovat období bez vláhy, které trvá několik týdnů až měsíců. Česko se přitom s nedostatkem dešťových a sněhových srážek potýká už od roku 2014. „Rok 2014 byl prvním rokem, který z hlediska průměrného ročního množství srážek na území ČR vykázal deficit cca 5 procent dlouhodobého průměru 1981–2010,“ stojí ve zprávě.

FAKTA

I když byl letošní rok velmi suchý, v roce 2015 toho napršelo a nasněžilo ještě o něco méně, poukazují odborníci. „Letošní rok není nejsušší, protože tím byl rok 2015. Ten letošní je ale už pátý v pořadí, tudíž se deficity sčítají a dopady na krajinu a na povrchové i podzemní vody se tím znásobují a jsou mnohem vyšší než v roce 2015,“ vysvětlil hydrolog ČHMÚ Radek Čekal.

FAKTA

Hydrologický rok

  • Počítá se od 1. listopadu do 31. října. Začátek období je zvolený tak, aby se pevné srážky zúčastnily odtoku ještě ve stejné časové jednotce – v listopadu a prosinci je totiž předpoklad, že se sníh na horách udrží do dalšího kalendářního roku. 

    Zdroj: ČHMÚ

Právě nedostatek deště a sněhu je hlavním důvodem nástupu sucha. „Příčiny sucha jsou ovšem komplexnější a nejsou spojené jen s aktuálním nedostatkem atmosférické vody,“ uvádí ČHMÚ. Sucha přitom v posledních letech sužují nejenom Česko, ale i okolní státy.

Nejvíc nedostatek deště zasáhl Liberecko

V obou nejsušších letech (2015 a 2018) trápil nedostatek deště všechny regiony v Česku. „V roce 2015 jsme zaznamenali největší deficit v kraji Libereckém a Královéhradeckém a na severu Moravy. V roce 2018 ke zmiňovaným krajům přibyl ještě kraj Pardubický,“ stojí ve zprávě.

Podle Radka Čekala jsou regionální rozdíly značné. Za posledních pět let chybí v Libereckém kraji 757 litrů na každý metr. Naopak tradičně sušší jižní Morava z toho tentokrát vychází nejlépe, deficit je „jen“ přes 300 litrů.

Co se týká jednotlivých povodí, nejhorší situace je také na severu Česka. Konkrétně se jedná o českou část povodí Odra – Lužická Nisa a povodí Odry. Naopak relativně menší deficit srážek vykazují povodí v jižní polovině Česka – povodí Dyje a Vltavy.

Jestli bude suchý i příští rok, přitom zatím nikdo netuší. „Většinou to bývají čtyři, maximálně pět let, a potom se to zase otočí a bývají roky vlhčí. Ale samozřejmě může být suchý tak jako letošní rok,“ uvedl Radek Čekal. 

Sucho s létem neskončilo  

Se suchem se Česko nepřestalo potýkat ani na podzim. Letošní rok přitom nebyl jen mimořádně suchý, ale také teplý. To mělo dopady na celou ředu oblastí. Například  o prázdninách měli hasiči navzdory výstrahám a zákazům rozdělávání ohňů nejvíc práce za poslední tři roky.

Miliardové ztráty hlásí zemědělci – celková suma se podle odhadu agrárníků vyšplhala až na 11 miliard korun. Letošní zájem o náhrady byl tak přibližně třikrát vyšší než loni. Nedostatek srážek přidělává starosti také vlekařům, kteří se připravují na umělé zasněžování sjezdovek.

AUTOR tev

zdroj: ČT24, ČHMÚ  

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info