Jídlo ze cvrčků? Stát zpřísní kontroly potravin z hmyzu

Novela, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, umožní v Česku provozovat chov hmyzu pro potravinářské účely.

Od letošního ledna platí v Česku nařízení Evropského parlamentu, podle nějž je konzumace hmyzu a výrobků z nich legální. Od té doby je mohou kuchaři a producenti libovolně prodávat a šířit.

A také se snaží. Vedle různých festivalů a ochutnávek se na pultech obchodů začínají objevovat hotové potraviny. Například Penny Market začal v květnu nabízet chléb, k jehož výrobě byla použita mouka ze cvrčků.

Živočišný původ

Jenže se zjistilo, že tuzemské úřady nemají dostatečná oprávnění, aby kontrolovali kvalitu hmyzu, který je pro výrobu těchto pochutin používaný.

„Hmyz je potravinou živočišného původu, ale Státní veterinární správa nemá kompetence k jeho kontrole, jelikož není v definici potraviny živočišného původu zahrnut,“ konstatuje ministerstvo zemědělství.

Jinými slovy tak stát může monitorovat, zda není výrobek z hmyzu prošlý nebo zda splňuje to, co se píše na etiketě, ale nemá přímý dohled nad jejich producenty.

„V současné době žádná legislativa přímo upravující výrobu potravin z hmyzu na našem území a veterinární dozor nad jejich produkcí neexistuje,“ stěžuje si Petr Majer ze Státní veterinární správy. Jeho úřad proto takové kontroly neprovádí.

Změnit to má novela zákona o potravinách, kterou připravilo ministerstvo zemědělství a která je v současnosti v připomínkovém řízení. Veterináři se tak budou moci zaměřit na hmyzí „polotovary“, z nichž se budou potraviny připravovat, ale třeba i jídlo z nich v restauracích. Podle nynější právní úpravy by restaurace nabízející hmyz jako pokrm neměly existovat, konstatovali veterináři již před časem. Prozatím ale postupují cestou tolerance k restauratérům.

Balené potraviny bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Hmyz jako dobytek

Není to ovšem jediná změna, kterou ministerstvo připravuje. „Po přijetí novely veterinárního zákona, která se také připravuje, bude možné v ČR provozovat i chovy hmyzu pro potravinářské využití. Kontrola těchto chovů pak bude v kompetenci Státní veterinární správy,“ říká mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

O nutnosti změny mluvili již v lednu veterináři. „Stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata,“ sdělil tehdy Jan Váňa ze Státní veterinární správy.

 

Autor: Pavel Cechl

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info